DELA

En av tre

Tre-fyra föreställningar i veckan av Figaros bröllop på Folkoperan hela våren och sökning till masterprogrammet på operautbildningen har effekt.
Frida Österberg, hemma på påsklov, medger att både hon och rösten är lite slitna.
I övrigt är så bra det kan vara.
Frida Österberg avslutar sin kandidatutbildning på operalinjen i Göteborg i vår. Nyligen fick hon beskedet att hon kommit in på magisterutbildningen i Stockholm.
– Jag tröttnar inte på att utbilda mig, tvärtom blir jag lite skraj av tanken på att inte gå på någon utbildning.
Det är inte att arbetet som sångerska som skrämmer, de senaste åren har hon jobbat parallellt med studierna.
– Men att tvingas försörja mig helt på sången skrämmer. Det är en hård bransch där man hela tiden måste marknadsföra sig själv.

Att magisterutbildningen
är just i Stockholm är glädjande, menar hon.
– Dels är det en större stad med större exponering på allt man gör, dels kommer jag närmare Åland.
Jo, för Frida är en av de som längtade hem till ön från stunden hon reste härifrån.
– Nu kan jag komma hem över helgerna, det är jag jätteglad över.
Magisterutbildningen, eller master som det heter nu för tiden, är i år uppdelad. Sångarna kan söka till tre olika inriktningar där Frida sökte till alla tre och kom in vid inriktningen på Kungliga operan. Det betyder att hon under studietiden gör praktik i det operahuset.
– Tanken är att man skall få direktkontakt med en arbetsplats. Jag är en av tre som fått möjligheten och det känns helt otroligt.
Under hösten och våren har Frida gjort rollen som Cherubino i Figaros bröllop på Folkoperan. Nyligen fick hon ett stipendium från Folkoperans vänförening på 15.000 kronor för sin prestation.
– De delar varje år ut ett stort stipendium till någon särskilt framstående solist som stått på deras scen. Men de tyckte om min Cherubino så mycket att de instiftade ett särskilt litet stipendium åt mig.

Operabranschen har
hårdnat under senare år. Så gott som inga fasta ensembler finns kvar, istället blir man projektanställd på kortare tid.
– Jag är för ensembler och produktioner där kolleger får tid att lära känna varandra. Jag tror att det är en fördel om man skall kunna göra bra scenkonst.
Projektanställningar har å andra sidan fördelen att man som ung och ny har enklare att få en tå in i branschen, det är Frida medveten om.
– Ändå vet jag inte om man nödvändigtvis måste spjälka upp de institutioner som redan finns.

Frida inledde
sina scenstudier i England. Där var operatraditionerna helt andra.
– Opera sågs inte som en avskild form utan något som hade förgreningar till dans och annan musik. Publiken var bredare då konstformen inte betraktades som smal, det skulle jag också gärna se här.
Ett av Fridas mest brinnande intressen visar sig vara scenkonsten som idé.
– Det är som då man var liten och lekte hen hel dag, då fanns vissa bestämda regler som man måste hålla sig till för att inte illusionen skulle brytas. Den idén kan man anpassa till vilken scen som helst. Ingenting är omöjligt och då man lyckas kan det bli väldigt bra.
Samtidigt har Frida en djup respekt för operan, kanske till och med lite för stor respekt, medger hon.
– I opera finns så mycket som är anrikt.

Frida har
varit en av sångerskorna i Röster för Östersjön de senaste åren. Där har hemmapubliken kunnat notera att hon är en av de mest fysiska på scenen.
Var har du lärt dig dansa?
– Jag kan inte dansa.
Var har du lärt dig fejka att du dansar?
– Alltså, jag har väldigt lätt för det fysiska har jag märkt. Det kommer naturligt för mig och jag ser det som en tillgång att min kropp gärna är fysisk.
Frida skriver faktiskt sitt slutarbete om fysisk gestaltning på operascenen.
– Jag älskar den fysiska metamorfosen, den är nästan avgörande för att att jag skall kunna stiga upp på scen. Det ger en förhöjning i energinivån som är absolut nödvändig för att jag skall få det att stämma. Det är som om jag är på väg in i en förhöjd verklighet då jag stiger in i på scenen. Det tycker jag behövs för att det som framförs också skall bli intressant.

Sommaren är
för ovanlighetens skull lugn. Efter beskedet att hon kom in på magisterutbildningen i Stockholm vågade Frida släppa tanken på jobb i någon sommarproduktion.
– Jag har varit med i produktioner i fem somrar nu och studerat sång under läsåret. Därför känns det bra att vila en sommar. Det är okej att inte göra något eftersom jag vet vad jag skall göra till hösten
I augusti är hon en av artisterna på Röster för Östersjön och därefter börjar studierna i Stockholm.
– Shit, det känns så himla bra.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax