DELA

Emma Bovary har tre älskare på Åland

Filmskaparna Mieke Bal och Michelle Williams Gamaker har under sommaren återvänt till Åland för att stöpa om en klassiker.
När Gustave Flaubert skrev sin klassikerroman Madame Bovary som kom ut 1856 kunde han knappast ana vad huvudpersonen Emma skulle få vara med om 150 år senare på Åland. Filmen, som döpts till Madame B, har spelats in under åtta dagar, och de åländska scenerierna sträcker sig från hus i Mariehamn till Finströms kyrka och Eckerö post- och tullhus.
– Romanens genomgående politiska och ideologiska tema är begär som produceras av socialt tryck. Ett exempel är den romantiska kärleken som lovar lycka för resten av livet. Detta samverkar med kapitalistisk girighet som inte kan tillfredsställas utan hela tiden kallar på mer, till exempel när kvinnor måste köpa sig skönhet. Det här gör romanen aktuell idag, säger Mieke Bal.
– Emma Bovary är egentligen kär i kärleken, inte i någon av de tre män som hon har ett förhållande med, fortsätter Williams Gamaker.
I Flauberts roman är Emma inte galen, men i filmprojektet utforskas det som kunde ha varit.
– Kvinnors hysteri var på modet som ämne för romaner på 1800-talet, och dåtidens kvinnor tog många risker, omgivna av ett starkt socialt tryck och rovgiriga män, säger Mieke Bal.
Filmen, som kretsar kring Emma Bovary och hennes tre kärlekar, har tre olika slut som alla kommer efter varandra. I ett av sluten förs Emma bort och spärras in som galen. Där finns en koppling till projektet Islands of madness som Bal och Williams Gamaker ställde ut i Kakelhallen i mars i år.
Läs mer i dagens Nya Åland!