DELA

Elvira får tjejer att rocka loss

Nya utmaningar, nya instrument, nya vänner. Fem spelsugna tjejer utmanade musikens könsnormer på musiklägret Elvira.

Det råder ingen tvekan om att tjejerna på musiklägret Elvira är där för att spela.
– Så fort de fick tillgång till instrumenten har de velat spela hela tiden, och de har lärt sig väldigt snabbt, säger initiativtagaren och instrumentläraren Cecilia Wickström, när Nyan besöker lägret i Föglö grundskola på fredagen.
Tillsammans med Sonja Walldén och Jacob Lavonius har Wickström sedan onsdag kväll umgåtts och spelat med lägrets fem deltagare (från början var de sex, men en blev sjuk). Första kvällen gick ut på att lära känna varandra, men på torsdag morgon åkte instrumenten fram, och alla fick prova på att spela allt. Sedan fördelades instrumenten och tjejerna bildade ett band.
– Vi fick önska vilka instrument vi ville ha och allt passade sjukt bra! Det är som om alla skulle ha spelat sina instrument i 40 år redan, säger 13-åriga keyboardisten Ellen Woivalin från Mariehamn.

Deltagarna har varierade grad av musikkunskaper i bagaget, men har snabbt börjat känna sig till rätta med sina instrument. 15-åriga Ottilia Persson från Finström hade aldrig spelat elgitarr tidigare, men är säker på att hon vill fortsätta med det.
– Det är nåt som svänger till i mig när jag spelar elgitarr, det är roligt! säger Persson.
16-åriga Jorunn Lavonius från Mariehamn sjunger och spelar gitarr sedan tidigare, men i Elvira hamrar hon på trummorna.
– Det är jätteroligt att prova något nytt! Det svåraste med trummor är att sluta tänka och bara spela på känsla, säger Lavonius.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax