DELA

Elis Fogdes bilder har hög nostalgifaktor

– En utställning med hög nostalgifaktor.
Så beskriver etnologen Chatarina Lönnroth-Sundman (bilden) den utställning med bilder tagna av Elis Fogde som museet nu visar.
Utställningens bilder tar besökaren tillbaka till ett svunnet Åland. Men ett som många fortfarande har minnen av.

Elis Fogde (1907-1996) arbetade från 1937 till 1973 som Hufvudstadsbladets lokalkorrespondent på Åland. Han skrev flitigt i tidningen och illustrerade sina reportage och nyhetsartiklar med egna bilder. Med på utställningen finns också hans första kamera, en Kodak bälgkamera, och en lite modernare Rolleiflex. Genom året samlade Fogde på sig massor med bildnegativ eftersom han själv framkallade sina bilder hemma i Haraldsby. Kort före sin död donerade han en samling på hela 14.000 negativ till Ålands museum.


Bilder, bildspel
Det är bland de bilderna som man gjort det urval som nu visas i museets entrégalleri och specialsal. Totalt rör det sig om ett nittiotal bilder och dessutom visas ett urval på drygt 160 bilder som ett bildspel.
Chatarina Lönnroth-Sundman har tillsammans med enhetschef Annika Dahlblom gjort urvalet och byggt upp utställningen. Bildassistent Roger Danielsson har hjälpt till med bildskanningen.

Läs mera om utställningen i tisdagens Nyan. Vernissagen är i kväll, tisdag, kl. 18-20.


JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax