DELA

Ekivoka scener utan åldersgräns på Kumlinge

Tvättäkta buskis bjuds det på i Kumlinge i sommar.
På fredag går premiärridån upp för klassikern ”Hallåå, Mimmi”, en pjäs med många förvecklingar och ännu fler ekivoka antydningar. (På bilden Monika Holmström som spelar Mimmi.)
Det är bäddat för skratt i Vikingalid i sommar. Hembygdens vänner i Kumlinge har i år valt att, tillsammans med regissören Robert Liewendahl och en bunt erfarna amatörskådespelare, sätta upp pjäsen ”Hallåå, Mimmi”.
”Hallåå, Mimmi” är en klassiker som första gången visades i Wien år 1926 och som genast blev en stor succé. Föreställningen gavs hela 159 gånger på Strauss-Theatern i den österrikiska huvudstaden innan den började sitt segertåg över Europa.
Pjäsen skrevs av Alex Engel och Julius Horst. Samma par skrev senare också ”Vita hästen” som på slutet av 1970-talet fanns på teaterföreningens repertoar.


Kända namn
1927 sattes pjäsen upp på Vasa-teatern i Stockholm och sedan dess har den med jämna mellanrum dykt upp på många olika svenska scener.
Namnet har varierat från ”Adieu Mimi” till bland annat ”Mimmi från Möllevången” och ”Mimmi fixar allt”. Filmen ”Den farliga leken” från 1933 bygger också på samma manus.
Att det har handlat om kvalitetsbuskis förstår man eftersom kända namn som till exempel Thor Modéen, Edward Persson och Nils Poppe under årens lopp har funnits i rollistan.


Presenteras snällt
– I det finländska pjäsbiblioteket sägs att pjäsen är ett ”underhållande spektakel. Om det ekivoka i pjäsen tas fram på rätt sätt, blir vissa situationer verkligt roliga.”, säger Robert Liewendahl.
– Vi har naturligtvis betonat det ekivoka. I en fars får man släppa på tyglarna och vara buskis! Det är extra roligt!
Mycket handlar alltså om det som finns och görs under bältet men det presenteras snällt och man kan lugnt ta barnen med till Vikingalid.


Åländska fenomen
Liewendahl har som vanligt i kryddat texten i samband med bearbetningen med åländska orts- och personnamn och med små gliringar kring vissa åländska fenomen.
Själva handlingen utspelar sig i bankvärlden, bland annat i sponsoren Andelsbankens direktörskvarter.
Här krånglar en bankdirektör med tycke för små fruar, en kamrer med ambitioner att avancera, en operettprimadonna och ett par äkta hustrur på fel plats vid fel tidpunkt till det ordentligt. En misstänksam svärfar och en anställd bidrar till att röra om i soppan…


För orkester
Ensemblen består av Monika Holmström, Sami Lehtinen, Gunilla Schåman, Jonas Danielsson, Ann-Christin Schåman, Torolf Strandberg, Yvon Paxal och Fredrik Packalén. Producenten Alice Persson och Jarl Sjölund medverkar som statister.
Pjäsen ackompanjeras på piano av Lita Gustavsson. Musiken har skrivits av den kände scenkompositören Ralph Benatzky.
– Musiken har ju ursprungligen skrivits för en orkester så jag har fått bearbeta noterna precis lika mycket som de andra har bearbetat manuset, säger Lita Gustavsson.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.tornroos@nyan.ax