DELA

Eftis barn skapar konst för äldreboenden

Barn i fyra åländska eftisar får nu chansen att skapa konst under ledning av riktiga konstnärer och med riktigt konstnärsmaterial.
”Min värld blir din” heter projektet som skall resultera i en utställning i höst. Konstverken skall sedan under förmedling av olika sponsorer lysa upp vardagen på äldreboenden. (På bilden projektets kurator, konstnären Riggert Munsterhjelm.)
Riggert Munsterhjelm, finlandssvensk bildkonstnär som numera är bosatt på Kumlinge, håller som kurator i trådarna för projektet som han själv var med och skapade redan för flera år sedan. På fastlandet har Folkhälsan, Svenska kulturfonden och Sydkustens landskapsförbund varit involverade. Men landskapsförbundet är inte med på Åland eftersom dess verksamhet inte sträcker sig hit.
Åland är den sista anhalten i projektet. Tidigare har man genomfört projektet i Helsingfors, i Åboland och i Vasa.


Ta barnen på allvar
Riggert Munsterhjelm menar att konstens sätt att tala till oss är viktig och att det gäller också den konst som skapas av barn.
– Barnens konst är inte ”klått” utan någonting som vi skall ta på allvar, säger han.
Han påminner också om att många vuxna konstnärer önskar att de kunde komma tillbaka till barndomens spontana förhållningssätt till konsten.
– För många barn är det också en stor upplevelse att få arbeta med riktigt konstnärsmaterial under ledning av en riktig konstnär, och få känna att deras arbete tas på allvar.


Grundfärgerna
I arbetet används färgat papper i åtta olika nyanser och man arbetar med tre gouachefärger: grundfärgerna blått, gult och rött, samt en del inslag av vitt.
– Det är ett flödande sätt att måla som gör det lätt att skapa målningar med starka färger, säger Riggert Munsterhjelm.


Inte blanda sig i
Konstnärernas roll är att inspirera och vägleda de unga målarna tekniskt men man skall absolut inte blanda sig i själva skapandet, inte säga hur man skall måla. Meningen är inte heller att det skall bli någon tävlan mellan de olika grupperna och eftisarna.
Sammanlagt finns 124 barn i åldern 7-8 år i de fyra eftisarna och enligt den erfarenhet man har brukar varje deltagare skapa 3-4 målningar. Allt kan alltså inte ställas ut. Munsterhjelm räknar med att 30-40 målningar skall vara med på utställningen i stadsbiblioteket.
– Kanske upp till 50 ifall vi får sponsorer.
Men allt som skapas tas till vara och de målningar som inte finner vägen till äldreboenden får de deltagande eftisarna tillbaka.


Dessa är med
De fyra åländska eftisar som är med i ”Min värld blir din” är Tärnan och Ugglan i Mariehamn, Föglö eftis och eftiset Humlan i Jomala. De sex konstnärer som skall arbeta med barnen är: Barbro Eriksson, Britta Gustafsson, Monique Lundberg, Mari Stefansdotter, Keathy Ericsson-Jourdan och Kjell Ekström.
Vid en information som Munsterhjelm i går höll för eftispersonal och konstnärer hos Folkhälsan i Mariehamn var ingen annan av konstnärerna än Britta Gustafsson med men hon verkade mycket entusiastisk inför projektet.
– Jag ser verkligen fram emot det. Jag har ju jobbat mycket med barn tidigare och det är otroligt roligt. Jag har faktiskt lärt mig lika mycket av barnen som jag kunnat lära dem, säger hon.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

erkki.santamala@nyan.ax