DELA

Edgar Boman i rampljuset

Edgar Boman är den åländska jazzmusikern som glömts bort.
Leif Finnäs, Åke Söderlund, Marcus Boman och Regina Österlund vill väcka allmänhetens intresse för den bortglömda åländska musikern och kompositören Edgar Boman.
Drömmen är att småningom ge ut en publikation med både en levnadsbeskrivning och hans kompositioner, kanske också en cd-skiva med hans musik.
Tack vare Edgar Bomans systerdotter Regina Österlund, fick Leif Finnäs tillgång till Bomans efterlämnade noter och andra handlingar som släkten bevarat.
I juni donerade Österlund allt Edgar Boman-material till Ålands landskapsarkiv.
– Vi vill lyfta fram Edgar Boman, eftersom hans musikerskap på många sätt är bortglömt. Det finns en försvarlig bunt efterlämnade noter i landskapsarkivet nu, både populärmusik och seriösare stycken, som det skulle vara fint att sammanställa, säger Leif Finnäs.
Ett femtiotal stycken finns bevarade i arkivet.
– Någon borde söka åländska kulturpengar för det här, säger Leif Finnäs.
Varför tror ni hans musik inte erkändes?
– Hans jazzmusik var väldigt avancerad harmoniskt, vilket är typiskt för jazz i dag, men då tyckte många att det bara lät konstigt, säger Marcus Boman, kusinbarn till Edgar.
Skulle du säga att han var ett geni?
– Mycket i hans musik är verkligt genialt. Vissa passager kan låta abrupta, men allt är totalt medvetet, säger Boman.
De efterlyser både noter och minnen av Edgar Boman bland ålänningarna. Den som har något kan meddela Åke Söderlund på landskapsarkivet.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström/Karin Erlandsson