DELA

Drömmer om en tillgänglig och vårdande ö

Kobba Klintar-entusiasten Rune ”Öra” Karlsson mottar Julius Sundblom-stipendiet på söndag.
– Jag är envist snäll, det måste man vara för att ge sig in i sådant här, säger Karlsson.
Tretton år av engagemang för Kobba Klintar belönas på söndag då Rune ”Öra” Karlsson står som en av stipendiaterna för Julius Sundbloms minnesstiftelse på temat maritimt kulturarv. Den andra stipendiaten är Bengt Häger, som premieras för sitt arbete på Sälskär.
– Alltid då något sådant här händer tänker jag att det finns andra som förtjänar det bättre, men det är klart att det är väldigt roligt med uppskattning, säger Karlsson.
Orsaken till att han själv brinner för Kobba är väldigt enkel:
– Folk trivs där ute. Vi behöver alla ett ställe att varva ner, jag brukar säga att det är en hälsoö som tar hand om sårade själar. Det är något som jag ärvt av min mor, hon var sådan som alltid månade om alla människor. Hon var servitris och väldigt bra på att lyssna.
Det var genom konstnären Juha Pykäläinen som Karlsson hamnade på Kobbarna i tiderna. Då stod platsen i beråd att stänga för allmänheten, men Karlsson fick ihop en styrelse som var villiga att ta hand om arrendet, och sedan Mariehamns stad köpte kobbarna har staden ansvarat för hamnen och Kobba Klintars vänner för byggnadsunderhållet.
– Vi har jobbat hårt med att jaga medlemmar, sponsorer och donationer. Ständigt släpar vi på lite skulder, men medlemsantalet har hållits, och det är vi otroligt glada över. Sammanlagt har vi nog samlat in nästan 200 000 euro under de här åren, säger Karlsson.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström