DELA

Dramatiskt och musikaliskt om korsfästelsen

Oratoriekören på Åland uppför inkommande söndag 3 mars för fjärde året i rad ”The Crucifixion” (Korsfästelsen) av sir John Stainer.
Kören leds av grundaren och hedersdirigenten Kaj-Gustav Sandholm.
Verket är komponerat 1887 och är en dramatisk musikalisk berättelse om Jesus korsfästelse. De tre föregående åren har verket framförts på palmsöndagen men i år blir det alltså redan 3 mars i Jomala kyrka kl 16.
”The Crucifixion” kan betraktas som romantisk kyrkomusik. Det är både vackert och uttrycksfullt och ganska lätt att ta till sig. Det räcker ungefär en timme och framförs av Oratoriekören med director musices Gunnar Julin vid orgeln och operasångarna Gunnar Lundberg och Christian Juslin som bas- respektive tenorsolist.
Solisterna bygger upp berättelsen med början från Getsemane och beskriver sedan det dramatiska förloppet ända fram till de sista orden och avrättningen på korset, medan kören kommer in med starka utrop och vackra hymner som tillsammans binder ihop berättelsen till en helhet. Några av koristerna har också kortare soloinslag i översteprästens och rövarnas roller.
Orgeln finns hela tiden med som både en ram och fond för skeendet. I verkets sista hymn bjuds hela församlingen in i sången.
Läs mer i papperstidningen! (as)