DELA

Drabbad av Netrebko-feber

Frank Berger är frilansande musiker och skribent. Han har också jobbat i Vårdö församling och bott på Åland. Nyligen besökte han Wien för att se Tjajkovskys opera Eugen Onegin.
Huvudrollerna gjordes av Anna Netrebko och Dmitri Hvorostovsky, två av de mest framgångsrika operasångarna i världen just nu.
.

Jag minns när min sånglärare berättade för mig om det nya ryska stjärnskottet på operahimlen; Anna Netrebko. Han hade hört henne live och berömmet ville aldrig ta slut. Hemma letade jag reda på en inspelning på nätet och gillade direkt vad jag hörde.
Den mörka sammetsstämman har tagit världen med storm. Det råder en Netrebko-feber som når långt utanför operakretsarna. Hon har lyckats inte bara med att framträda på världens främsta operascener och avverkat allt större roller i en rasande fart innan hon ens fyllt 40. Med ett utseende som en fotomodells har hon dessutom figurerat på modemagasinens omslag och i skvallerpressen.
Söker man på namnet Anna Netrebko på YouTube kommer det upp oräkneliga träffar. Jag många gånger suttit vid datorn och njutit när hon tolkar de största bravurnumren. Iklädd en blodfläckad brudklänning låter hon stämman löpa med en absurd självklarhet i de svårbemästrade koloraturerna i vansinnesarinan ur Donizettis ”Lucia di Lammermoor”. Männen faller som käglor omkring henne där hon gestaltar en sprudlande och okynnig Violetta i Verdis ”La Traviata”. Och så vidare.
Bland kommentarerna till videoklippen hittas såväl översvallande lovord som giftig kritik. De sura förståsigpåarnas angrepp handlar oftast om tolkningarna. Det påstås att ingen av 1900-talets stora sopraner såsom Callas, Tebaldi eller Sutherland någonsin skulle ha sjungit ariorna så respektlöst som Netrebko. Visst kan jag hålla med om att hon ibland väljer repertoar som inte passar hennes röst. Ändå kommer jag på mig själv med att hellre lyssna på när Netrebko än någon av de andra divorna.

Slutligen kom dagen då jag står på baksidan av operahuset i Wien och köar. Det är fredag och premiär för Tjajkovskys Eugen Onegin, Netrebko sjunger Tatjanas roll. Biljetterna sålde slut innan jag hann boka, så jag satsar på en billig ståplats.
Vi som offrar en eftermiddag för att köa efter de hett eftertraktade biljetterna är en salig blandning människor. Jeansklädda ungdomar och ungerska turister i träningsbyxor och skärmmössa trängs med finklädda damer i långklänning. Opera tilltalar tydligen alla samhällsklasser i Wien. En svartmuskig karl med bruten engelska kommer och försöker sälja sittplatser. Special offer, just for you. Jag småler åt den vansinniga summan. Femhundra euro per biljett, flerdubbelt mera än vad de kostat från början.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

FRANK BERGER