DELA
Foto: Alexandra Grahn<07_Bildrubrik>REDO FÖR PREMIÄR Det är teatergruppen vid Ålands Folkhögskola: Theodora Buteata, Matilda Lindeman, Julia Tronestam, Mathilda Holm, Phoebe Söderman, Cia de Haas, Jasmin Rosenqvist, dramaläraren Bodil Ehn-Schauman och Alisa Karlsson.

Dockdrama på teaterscenen

Det är andra gången de övar hela gruppen tillsammans med kläder och rekvisita. Premiären av ”Den lilla kritcirkeln” är den 10 maj och replikerna börjar småningom sitta som det ska.

Pjäsen handlar om flickan Rosita som ger bort sin docka åt en ballongförsäljare, en annan flicka kommer över dockan och när Rosita märker det blir det en dispyt om vem som egentligen är ägare till dockan.

– Det är tradition att Ålands folkhögskolas teatergrupp ordnar barnteater varje vår. Den här pjäsen har visats förut och varit omtyckt, säger dramaläraren Bodil Ehn-Schauman.

Det här är hennes 35:e eller 36:e barnteater uppsättning på skolan. Pjäserna har varit populära bland dagisarna på Åland och de brukar ha runt 700-900 barn som kommer och ser den.

– De brukar börja ringa redan efter jul och fråga så att vi säkert ordnar teater i år också, säger Ehn-Schauman.

Teatergruppen består av nio tjejer. De har övat sedan de kom tillbaka från sportlovet.

– Lite svårt har det varit att lyckas med att få alla samlade på samma gång, säger Ehn-Schauman.

Tjejerna är lite nervösa inför premiären, ingen av dem har spelat teater tidigare men de tycker att det har varit en rolig upplevelse.

Att lära sig replikerna har varit svårast. Ehn-Schauman är nöjd med gruppen, de är en skapande grupp och har gjort all dekor själva också.

– Det är verkligen ett härligt gäng, säger hon.