DELA

Dikter om hantverk fick pris

När kroppen inte längre klarade av hantverket förde hon över det till dikterna i stället. Nu prisas Linda Smith för sina haikudikter.
Åländska Linda Smith har fått hedersomnämnande för sina haikudikter i litteraturtävlingen Solveig von Schoultz. Det är andra gången hon får hedersomnämnande, förra gången var 2014. Hedersomnämnandet innebär inga prispengar men hon är ändå glad över utmärkelsen.

– Det är inte så stor skillnad för mig, jag har ju fått ett erkännande och de ger inte alltid hedersomnämnande heller, säger hon.

Hantverk

Dikterna är tio stycken och handlar om årstider, hantverk och naturen. Hantverk och smide har tidigare varit en stor del av hennes liv men på grund av hälsoskäl håller hon inte på lika mycket med det längre. I dag är skrivandet och målandet hennes huvudsakliga uttrycksformer.

– Jag förde över hantverkandet till dikterna istället. Jag tror det krävs kännedom om hur verktygen fungerar för att kunna skriva om dem, säger hon.

Dikterna heter ingenting utan läsaren får tolka det själv.

På somrarna bor hon på Torpet på Vårdö Prästö. Det är här hon får inspiration till skrivandet och skapandet.

– Här är naturen så närvarande. Det är här idéerna kommer men jag tar med dem när jag far härifrån. Ofta finns det så mycket annat att göra när man är här.

Ger ut bok

I slutet av året ska hon ge ut en egen diktbok med både dikter och egna bilder. Det betyder att årets Solveig von Schoultz-tävling blev hennes sista eftersom reglerna säger att man måste vara opublicerad för att delta.