DELA
Foto: Museokuva

Det symboliserar sädeskärven

Sädeskärven finner vi i en medeltida berättelse om den heliga familjen på flykt.

Berättelsen finns skildrad på den norra väggen i S:ta Anna kyrka på Kumlinge.
Berättelsen om sädeskärven finns berättad i en medeltida fransk ballad, men den äldsta varianten kommer nog från öst, från den ortodoxa traditionen där berättelsen går under namnet ”Den underbara säden”.

På bildsekvensen i Kumlinge kyrka ser vi Maria och Jesusbarnet på en åsna ledd av Josef. De är på flykt undan Herodes soldater. De kommer fram till en stadsmur. Utanför stadsmuren arbetar en man och en kvinna med att så åkern.

Maria och Josef stannar och berättar att de är förföljda av Herodes soldater som vill ta livet av deras nyfödde. Om de kommer förbi och frågar om bondparet sett den flyende familjen skall de svara:

– Ja, de kom här förbi när vi sådde.

Bondparet sådde åkern klar, gick hem och kom tillbaka följande morgon. Då hade den nysådda åkern bringat fram en säd under natten som vuxit ända upp till midjehöjd.

När bondparet stod och förvånat betraktade säden kom Herodes soldater förbi och frågade om de sett den flyende familjen? Mannen och kvinnan kunde knappt slita blicken från den böljande sädesåkern medan de förvånat sa:

– Jaaa, de gick förbi när vi sådde.

Herodes soldater drog den logiska konsekvensen av detta och avbröt sökandet.

Det är prosten och kyrkoherden Kent Danielsson i Jomala som berättar om julens symboler.