DELA

”Det går alltid att förnya en stol”

Designern Lizette Åkerbergs resa mot miljömedveten design har tagit henne genom Åland och Helsingfors.
Lizette Åkerberg från Lemland har tagit ner sin utställning Recycled Wonderland på Myymälä2 i Helsingfors. Hennes klänningar av återanvänt material hängde framme i tre veckor som en vägskylt mot framtiden.
– Dagens design borde tänka mer på hållbarhet. Satsa på kvalitet istället för slit och släng. Men det är fantastiskt bra att allt fler företag börjat satsa på återvinning, säger Åkerberg.
Enligt Åkerberg syns masskonsumtionen allt tydligare i loppmarknadens urval. Byglarna tyngs av kläder från butikskedjor och materialet är därefter: noppigt, urtvättat och skrynkligt. Men bristen på gamla pärlor är inte endast resultatet av pengagirig produktion – att jaga gamla plagg hör också till tidens anda.
– Jag är jätteglad att folk verkligen vill köpa loppiskläder. I min ungdom var det nya saker som gällde. I dag är det inget fel med gammalt.


Med golvet som arbetsyta
Åkerbergs barndomshem i Lemböte gnistrar i solskenet. Huset består av två våningar med luftiga utrymmen, väl valda prydnader och ett skinande trägolv. I köket sitter Åkerberg och äter rabarberpaj.
– Jag skapar inte här, säger Åkerberg.
Ålandsvistelsen är en semester. En paus efter utställningen. En paus innan inredningsutbildningen börjar i höst.
– Hemma i Helsingfors har golvet varit täckt av tyger och kläder.
”Hemma” är en bostad i närheten av Skillnaden i Helsingfors där Åkerberg bor med sin pojkvän. Men kläderna som blev utställningen Recycled Wonderland gjorde hon på ett minimalt golv i Berghäll.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist