DELA

”Det finns inga hårda gränser i naturen”

Anette Gustafsson har visat sina tavlor på Åland ett flertal gånger förut. Många ålänningar känner också till henne som värdinnan på Rödhamn.
Nu visar hon tavlor inspirerade av just Rödhamn och de fyra väderstrecken från en ö.
Utställare: Anette Gustafsson.
Utställningens namn: I fyra väderstreck.
Plats: Galleri Skarpans.
Teknik: Akvareller.
Kort om utställningen:
– Utställningen består av naturmålningar och känslan jag har av att befinna mig på en ö och se åt alla väderstreck. Jag driver Ålands segelsällskaps Rödhamn sedan elva år och vistas sommartid därute. Men jag avbildar aldrig då jag målar, jag målar med hjärtat. Inspirationen hittar jag där ute, men känslan kommer inifrån.
Beskriv dig själv som konstnär med tre ord:
– Naturnära, färgkänslig och ljusmålande.
Favoritmotiv:
– Ljuset fascinerar mig. Det ska hända något mellan mig och målningen. Jag är intresserad av att fånga ljuset, färgskiftningarna, naturen, havet och landskap. Oftast målar jag tidiga morgnar eller under sen eftermiddag för att hitta de små ljusskiftningarna.
Inspiration:
– Naturen förstås, jag är en riktig naturmänniska. Jag tror det är något med ursprunget, jag kommer tillbaka till mig själv och hittar mina känslor då jag vistas i naturen, jag blir lugn och mår bra.
Vad är svårast?
– Just nu är det svårast att kombinera mammarollen med målandet. Jag har en sjuåring och en baby på åtta månader, så det svåraste är att få tid för allt.
Vad är du mest nöjd med ditt konstnärsskap så här långt?
– Jag är nöjd över att jag har möjlighet att måla så mycket som jag gör. Jag kan fokusera de korta stunder jag har, inspirationen kommer då jag målar. Även om jag inte är nöjd med allt jobbar jag på. Jag är nöjd över att jag har fått fram ett eget språk och en egen ton i min konst. Det finns en röd tråd i mina tavlor.
Varför vill du vara så lätt i penseldraget i akvarellerna?
– Jag använder bara breda penslar, vattnet och pigmenten får flöda. Jag har jobbat fram tekniken under många år. Det finns inga hårda gränser i naturen, bara tunna skikt med luft emellan.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax