DELA

”Det bästa med teater är ALLT”

I den avslutande delen av Nyans serie med unga konstutövare träffar vi 18-åriga Erik Lönngren.
Askungen väckte hans fascination för teater som liten, och nu har han redan hunnit med både pjäser, tv-serier och prisbelönta filmer.
Det är inte alla 18-åringar som redan hunnit medverka i filmer som kandiderat för Oscarsnomineringar, men Erik Lönngren, bosatt i Godby och Mariehamn, uppnådde det i och med sin medverkan i filmen Lärjungen (2013), som regisserades av Ulrika Bengts.
Viljan att bli skådespelare föddes ändå mycket tidigare än så, när Erik som åttaåring såg sin syster medverka i Teaterskolans uppsättning av Askungen.
– Jag började i Teaterskolan redan tidigare, men slutade efter ett år. När jag sedan såg Askungen kände jag bara ”shit, jag vill vara med!”. Det var något i den som jag verkligen fastnade för, säger Erik.
Efter det gick Erik med i Teaterskolan igen, och är fortfarande kvar.
Vad är det som är så kul med skådespeleri?
– Allt! Att få gå in i karaktärer, prova vara någon annan, stå på scen, filma… Att få se publikens reaktioner både under en föreställning och efteråt. Det finns så mycket man kan leka med när det gäller teater: testa olika karaktärer, se hur de fungerar tillsammans med andra, forma dem och göra dem till sina egna, säger Erik.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström