DELA
Foto: Jonas EdsvikSAMLADE Ulla Boman har renskrivit och illustrerat 25 berättelser från norra Finström. Berättelserna finns numera i boken "Folkhumor från 1900-talets Norrfinström".

”Det är en liten bit kulturhistoria”

Ulla Boman kom över en pärm med 35 historier skrivna på dialekt från Norrfinström. Nu har Boman sammanställt 25 av berättelserna i en bok.
Berättelserna i boken, som heter ”Folkhumor från 1900-talets Norrfinström”, är skrivna på 1950, 60- och 70-talet och till största delen av anonyma författare.

– Texterna är skrivna för att underhålla och för att till exempel läsas upp på olika samlingar i bygden, säger Boman.

Texterna är skrivna på dialekt och innehåller ofta en hel del humor och satir. De byar som i det här fallet räknas till Norrfinström är Pettböle, Enbolstad, Tjudö, Stålsby, Västanträsk och Norra Vandö.

– Berättelserna lästes på sammankomster man hade i skolan eller i Marthaföreningen och senare i byalaget.

Då Boman fick mappen var alla texter handskrivna på olika lappar.

– En del texter vet vi vem som har skrivit, men långt ifrån alla. Många av berättelserna är skrivna av kvinnor, men de skrev som om de var män. Historierna blir inte sämre av det.

Ämnen som berörs är bland annat turism, måltider, lagtingsval och kärlek.

– Det vill säga exakt samma sak som vi pratar om i dag.

På söndag har Ulla Boman utgivningsfest i Norrfinströmsgården. Festen börjar klockan 16.00 efter höstmöte och lucia. Britt-Marie Aakula medverkar med bygdemål.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!