DELA

”Den stora tavlan” blir teater i Önningeby

Teaterföreningen i Mariehamn sätter upp Kjell Ekströms nyskrivna pjäs ”Den stora tavlan” under hösten.
Föreningens 100-årsjubileum sammanfaller med att det är 100 år sedan Önningebykolonin upplöstes. Nu väcks konstnärerna till liv på scenen.
Teaterföreningen i Mariehamn fortsätter sitt 100-årsfirande under hösten med att sätta upp ”Den stora tavlan”, en nyskriven pjäs av forskaren, konstnären och författaren Kjell Ekström.
– Som 100-årig förening ser vi framåt. I våras hade vi en debuterande regissör, Alfons Röblom, och nu har vi både en debuterande pjäsförfattare, och en regissör som aldrig regisserat en ensemble tidigare, säger teaterföreningens ordförande Maria Mäntylä.
Regissören för höstens pjäs, skådespelaren och trubaduren Nicklas Lantz, har ändå en gedigen erfarenhet av att regissera sig själv och medverka i ensembleproduktioner. Att som första pjäs ta sig an en nyskriven debutantpjäs är utmanande, men också lockande.
– När jag läste Kjells manus tog det inte länge innan jag blev engagerad. Det är spännande att få skapa något från noll, säger Lantz.
Namnet ”Den stora tavlan” syftar till J.A.G. Ackes konstverk ”Snöljus”, som numera finns i Önningebymuseets ägo – något som Ekström inte kunde ana när han började skriva pjäsen.
Arbetet med tavlan går som en röd tråd genom pjäsen, som skildrar konstnärskolonin i Önningeby. Precis som Teaterföreningen firar Önningebykolonin 100-årsjubileum i år, eftersom den upplöstes 1914.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström