DELA

Demian kommer på eget initiativ

Folkvisa vid sjöbodarna på Isaksö, gökotta vid Havsvidden och Lars Demian i samarbete med Fred Forsell.
Veckan efter midsommar är det dags för Geta poesi och visa.
En återkommande tradition som i år arrangeras för 15:e året i rad.
Om knappt tre veckor är det dags för festivalen i Geta som arrangerats sedan 1994.
Tidigare år har artister som Stefan Sundström, Solja Krapu och Titti Sjöblom gästat festivalen, vars regel nummer ett är att aldrig boka samma artist två gånger.
I år är det Lars Demian som är festivalens huvudartist, och det var faktiskt han själv som hade önskemål om att få komma till Geta.
– Det är verkligen positivt att han kommer hit och det kommer nog locka en lite yngre publik också. Vi arrangörer har kommit oss lite till åldern så flera visste inte först vem han var. Nu vet alla så klart och det är en jättelyckad bokning, säger Marianne Häggblom, en av arrangörerna.
Lars Demian kommer att vara ena halvan i ett artistmöte mellan honom och Fred Forsell. De kallar framträdandet ”Ord och många visor, om livets fram- och baksidor”.


Fick tänka om
Tanken var att Sofia Karlsson, som har fått ett rejält uppsving i Sverige den senaste tiden, skulle vara huvudartisten. Men efter förhandling blev hon och hennes band för dyra för Geta.
De krävde mer betalt än vad festivalens totalintäkter kommer upp till.
– Vi ställer alltid artistens gage i relation till hur stor artisten är på Åland. Och när vi tvingades välja bort henne satt vi lite på pottan, men tack och lov fick vi hit Lars Demian i stället, säger Marianne Häggblom.
Och artistbokningen är nästan den ända förändringen Marianne Häggblom kan se från starten, både vad gäller artister och festivalen i stort.
– Det var lite enklare då. Man tog kontakt direkt med artisten, nu för tiden går det via agenter och det blir mycket mer förhandlande. Annars är och förblir vi en smal genre och kan inte gärna bli större för det finns inte kapacitet för det, säger Marianne Häggblom.
För att slippa söka fler tillstånd är utrymmet begränsat till mellan 500 och 800 besökare.
Den enda lokalen de använder är Geta kyrka för tanken är att besökarna ska interaktiveras med miljön. Och de som inte har någonstans att tälta kan göra det i arrangörernas trädgårdar.
– Det blir mer intimt så. Vi har egentligen inget program utan försöker placera ut evenemang i grottor och på berg och andra natursköna plaster, säger Marianne Häggblom.


Udda inslag
Tidigare år har det bjudits på spektakulära konserter som till exempel naturopera och kohögläsning. Den utspelade sig i en hage där 30 kor betade runt besökarna som lyssnade till texter om ”Knollan” från Joel Pettersson bok
– Det var roligt för vissa var inte beredda på det. I år har vi dock inget liknande planerat utan det blir till exempel gökotta vid halv fyra tiden på morgonen och litterär vandring på Dånö Gamlan. Årets naturvandring skulle jag vilja säga, säger Marianne Häggblom.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax