DELA

De sjunger upp för Östersjön

– Ame-Ri-Ca!
– Sjung det så jämnt som möjligt. Tänk på en sekundvisare, föreslår körledaren Johanna Grüssner.
Då sitter det.
Musikaler är temat för årets välgörenhetskonsert för Östersjön på Andersudde. I lördags sammanstrålade medlemmarna i den handplockade damkören i St Mårtensgården.
Konserttemat ”Från Cole Porter till Mamma Mia” ger utrymme för oväntade låtval och musikaliska överraskningar. Varken Johanna Grüssner eller kören vet exakt vad som kommer att hända den närmaste tiden..
Den första dagen ägnar man sig åt ABBA och America, den eldiga invandrarsången från West Side Story. Konsertens konstnärlige ledare Dan Karlström matar kören med material efter hand som han valt det. Fredrik Erlandsson arrangerar låtarna för kören och Grüssner leder övningarna.
I kören finns en blandning av bekanta och nya sångare.
– Det är ungefär 50-50. Hår finns många som inte sjungit aktivt på några år.


Stämmor via nätet
De som gått i musikinstitutet behövde inte provsjunga. Andra fick sjunga utan ackompanjemang. När Grüssner hittat de stämmor hon behövde inleddes övningarna på ett annorlunda sätt – via nätet.
Först gör Grüssner en enkel inspelning där hon sjunger alla stämmor, med klicktrack och eget pianokomp. Sedan mixar Claes Hellström låten i flera versioner, så att varje sångare kan höra hur hon låter när hennes stämma ligger högst i mixen. När kören sedan samlas så är medlemmarna säkrare på hur de skall sjunga.
– Det blir en otroligt stor skillnad jämfört med vanliga övningar.
Sedan blir det körledarens uppgift att peppa sångarna – att få dem att sjunga ut.
Till exempel i ABBAs Waterloo. Grüssner ber sångarna skall hålla fast vid energin och styrkan som de lägger på inledningen.
– Det skall vara power. Det här är ju popmusik.
Hon ber körmedlemmarnas sjunga som om de skulle ropa in barnen till middagen.
– Så länge man gör det med hjärta så sliter det inte på rösten.
Och det har önskad effekt.


Enkel scenografi
Exakt vad som händer på scenen på Andersudde den 8 augusti är som sagt inte bestämt. Musik ur Grease finns på programmet, men publiken lär inte få se Leonarde Brändström eller Sofie Asplund glida in på scenen i en amerikanare.
– Andersudde är så vackert att det inte behövs någon scenografi där.
Tidigare år har orkestern bestått av inhyrda proffs från Helsingfors. I år är musikerna åländska, så långt det går.
Dels tar man ett steg mot att konserten skall bli en helt åländsk produktion. Men inhyrda musiker kostar mycket, så nu kan det bli mera pengar över till Östersjöfonden, konstaterar Johanna Grüssner.

TEXT OCH FOTO:

patrik.dahlblom@nyan.ax