DELA

De ordnar fester på självstyrelsedagen

Ålands kulturförening har delat ut 10.000 euro till organisationer och föreningar som planerar offentligt firande av självstyrelsedagen.
n Garantiföreningen för Matsmårs, 500 euro.
Firande av självstyrelsedagen genom välkomsttal, flagghissning, Ålänningens sång, tal och kaffeservering samt lotteri och förevisning av gården Matsmårs på Föglö.
n Ålands Näringsliv, 4.000 euro.
För att arrangera en självstyrelseparad runt staden i vilken föreningar, kommuner, företag med flera deltar. För att uppmärksamma dagen smyckas centrala Mariehamn med flaggspel någon vecka framöver. Musikunderhållning, barnaktiviteter och andra aktiviteter anordnas. Lindar planeras att säljas/delas ut till privatpersoner för plantering.
n Emmaus Åland, 1.000 euro.
För att ordna en Självstyrelse- och solidaritetsmarknad i centrala Godby. Under marknaden firas sjävstyrelsen med musik, servering och information om Europaåret för frivilligarbete. Försäljningsintäkter går oavkortat till Emmaus Internationals biståndsprojekt runt i världen.
n Kastelholmsnejdens byalag, 1.000 euro.
Firandet av självstyrelsedagen genom hälsningstal, fiolmusik, festtal, sång och dans. Som avslutning bjuds gästerna på kaffe med dopp i Jan Karlsgårdens värdshus.
n Önningeby hembygdsförening, 1.500 euro.
Firande av självstyrelsedagen genom att hålla museet öppet med fri entré. Guidad visning av utställningen ”Givmildhet i ram”, vernissage av utställningen ”Södras finska pojke – minnen från ett svenskt språkbad sommaren 1963”. Invigning av Tove Jansson-skåpet, filmvisning samt festtal.
n JCI Mariehamn, 2.000 euro
Firande av självstyrelsedagen genom musik, tårta, flaggor och ballonger och andra kringaktiviteter. (ke)