DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>BUSKSPEL Spelmän i var buske kan bli en del av stadsbilden i Mariehamn när årets finlandssvenska spelmansstämma arrangeras på Åland i sommar. Från vänster Erik Holst, Nipås direktör Jacob Mangwana-Haagendal och stämmoarrangörerna Maria Jonsson och Christina Johansson.

De hoppas på mycket spel i buskarna

Vackert sommarväder och glada spelmän överallt. Det är arrangörernas önskescenario för årets finlandssvenska spelmansstämma, som äger rum i Mariehamn i sommar.

En nyhet på årets stämma är att professionella nordiska grupper uppträder.
Finlandssvenska spelmansförbundet arrangerar årligen spelmansstämma och i sommar hålls stämman i Mariehamn. Den 26-28 juni väntas 150-200 spelmän träffas och musicera i Badhuspaviljongen med omnejd.

– Vår vision har varit att utöka konceptet och rikta oss till en bredare publik, förklarar Maria Jonsson, som arrangerar stämman tillsammans med Christina Johansson.

Årets spelmansstämma arrangeras därför i samarbete med 30-årsjubilerande Nordens institut på Åland, Nipå. Utöver det traditionella programmet med buskspel, workshops och dans ordnas konserter med nordiska folkmusikgrupper.

– Förbundets stadgar godkänner inte att någon artist får betalt, men tack vare samarbetet har vi kunnat bjuda in professionella grupper från övriga Norden, säger Maria Jonsson.

En av de nordiska grupperna är det svenska folkmusikbandet Skrömta, vars gitarrist Robert Zetterqvist är bosatt på Åland.

– De har en traditionell blandning av instrument, men väldigt mycket energi, förklarar Maria Jonsson.

Läs mer i papperstidningen!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.