DELA

De dukar under av sparande

För sjunde året arrangeras i vår litteraturdagar för barn och ungdomar.
Men blir det för sista gången? Pengarna räcker inte längre till.
Arrangörsgruppen kring de ungas litteraturdagar är närmast desperat.
– Det är tokigt att behöva säga det, men vi räddades av ett askmoln i fjol. Det gjorde att en författare inte kunde komma och då blev utgifterna mindre, säger ordförande Carina Sandell.


Går åt energi
Landskapet har bidragit med 15.000 och skolorna betalar själva 5 euro per elev. Men det räcker inte långt.
Ännu in i det sista väntar man på bidrag från Svenska kulturfonden. Vad som händer om det inte kommer, vet man inte i gruppen.
– Det går åt en massa energi åt att tänka på finansieringen, säger Cia Numelin. Vi vill ha barn som läser. Vi har visioner, men de smulas sönder av sparkraven.


Inspirerar
Författarna bör kontaktas på hösten före eller helst ett helt år före. Det låter sig inte göras om man inte vet hur ekonomin kommer att se ut.
– Det här är roligt och det är riktigt bra för eleverna, säger Gunilla Jansson. Det är verkligen värt att satsas på.
Annica Andersson kan också intyga att författarna som gästar litteraturdagarna säger att de åländska skoleleverna är både pålästa och duktiga.
– Det märks långt efteråt att intresset för de författare som varit här ligger högre. Litteraturdagarna hjälper de unga att välja och dagarna de inspirerar till mer läsande. Det är viktigt för dem att författare får ett ansikte. Det stimulerar också det egna skrivandet.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax