DELA

Dags igen för Poetry Slam

Det är dags för årets upplaga av Poetry Slam. Fredagen den 12 oktober kl 19 välkomnar Ålands litteraturförening alla poesisnickrare till Hotell Pommern. Årets Slam är det sjunde i ordningen. (På bilden fjolårets segrare Linnéa Tillema.)
Att tävla i poesi låter så osannolikt att det bara måste bli en succé och det är just vad Poetry Slam varit både på Åland och på andra håll. Denna speciella form av estradpoesi föddes i USA och kom alltså för sju år sedan till Åland.
– Vem som helst är välkommen att delta. Enda kravet är att man skall framföra tre dikter som man själv skrivit. Det skall ske utan rekvisita eller utnyttjande av andra effekter, säger litteraturföreningens ordförande Rigmor Tillema.
Några förhandsanmälningar behövs inte utan var och en anmäler sig på platsen strax före tävlingen.
Domargrupper inom publiken ger poäng genast efter varje anförande och tävlingen går i två omgångar där de bästa tävlar om segern i en final.
En viktig uppgift i ett Poetry Slam har alltid ceremonimästaren. Det är nu, liksom flera gånger tidgare, författaren Sanna Tahvanainen som skall se till att tempot hålls uppe och att kommunikationen mellan poeter och publik fungerar. Publikens roll som påhejare är viktig i sammanhanget.
I fjolårets Poetry Slam var den yngsta deltagaren elva år gammal och den äldsta 79. Vann gjorde Linnéa Tillema, som ställde upp för första gången. Linnéa kommer att medverka med egna dikter för att underhålla och värma upp publiken inför tävlingen.
– Vi hoppas särskilt att unga poeter skall ta chansen och delta. Poetry Slam kan vara en bra inkörsport för dem, säger Rigmor Tillema.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax