DELA

Dags att skicka in din åländska schlager

I år är det enklare än tidigare att delta i finska melodifestivalen.
Nya Ålands schlagerexpert David Lindström uppmanar nu alla åländska artister och låtskrivare att ta tillfället i akt, och att göra det snart.
I måndags öppnade Rundradion tävlingen inför årets melodifestival. Allt material skall vara inskickat mellan 15 augusti-30 september.
– Jag tycker det är dags för Åland att representera schlagern för Finland i Eurovision Song Contest. I fjol kom ju Jochum Juslins band Father McKenzie trea, så det kan visst gå vägen. Tänk vad kul det skulle vara om ett åländskt bidrag fick åka ner till Baku och Azerbaijan i maj 2012, säger David Lindström.


Öppnare tävling
I år har det finska tv-bolaget öppnat tävlingen för alla. Istället för att det är skivbolagen som väljer ut låtar är det i år öppet för vem som helst att delta i tävlingen.
Lindström tror därför att det i år är enklare än någonsin att komma med.
– Yle har ju de senaste åren bjudit in skivbolag, som i sin tur internt valt ut artister och till sist en låt från nån kommande platta. Endast tre bidrag har kunnat komma från allmänheten. Det paradoxala var att de tre bidrag som kom från allmänheten och inte hade skivbolag i ryggen kom på platserna ett, två och tre år 2011. Det här gjorde förmodligen att YLE i år ändrade på reglerna, då man märkte vilka fynd som kunde dyka upp från ”ingenstans”.
– För Paradise Oskar gick det ju riktigt bra. Idag är han en etablerad artist som vi till och med fick se i Lotta på Liseberg.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Othman