DELA

Då ålänningarna flydde till Lidingö

Jan Malmstedts bok ”Lidingöhistorier” ges ut nästa vecka. Det första kapitlet handlar om det hundratal åländska flyktingar som i början av 1700-talet flydde till Lidingö.
Jan Malmstedt är född och uppvuxen på Lidingö. Han har skrivit ett flertal dokumenterande böcker. Den senaste; ”Lidingöhistorier” ges ut nästa vecka.
– Det är inte en torr hembygdsbok, utan jag har valt att ta upp ämnen som intresserar mig, säger han.
En stor del av bakgrundsmaterialet har han fått genom att läsa kyrkböckerna.
Kapitlet om Åland heter ”Den stora flykten”. Det handlar om hur ryssarnas ockupation av Åland 1714 tvingade ett hundratal ålänningar, tillsammans med mellan 20.000-30.000 övriga finländare, att fly till Sverige.
– Nästa år är det trehundra år sedan det hände. Jag är mycket förvånad över att händelsen inte uppmärksammas i ett jubileum.
Finländarna som flydde blev emottagna och utplacerade i Sverige.
– Det här är noggrant kartlagt av andra, men ingen har tidigare gjort en så koncentrerad geografisk kartläggning som jag gjort.
Genom att läsa registren har Malmstedt kunnat konstatera hur många ålänningar som dog, hur många som födde barn och vem som gifte sig.
– Fyra av de åländska flyktingarna var präster, och en av dem blev senare kyrkoherde, Lars Willstadius. Jag tror att det är orsaken till att ålänningarna är särskilt noggrant bokförda här, prästen kände ju var och en.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson