DELA

Cyrano made in Geta

Vilken debut i åländskt teaterliv! En fullsatt sal med teaterintresserade i Sjöfartsmuseet har på lördagen kommit för att se Nicklas Lantz, som numera bor i Geta, framföra sin version av Edmond Rostands klassiska komedi Cyrano de Bergerac.
Publiken sorlar och i bakgrunden spelas Johnny Cash medan skådespelaren lugnt sitter på scenen och gör sig i ordning inför kvällens föreställning.
Scenen är enkel, en stol, en lösnäsa, en panache. Publikkontakten finns där redan från början och gränserna mellan fiktion och verklighet är oklara och suddiga. Man anar att teater i Lantz tappning kan bli rolig och engagerande. Och så sätter han då igång!

Clownlösnäsan åker på till en början, men ryker snart all världens väg och den behövs inte heller. Lantz litar på texten, på sig själv och på sin kropp. Under en timme och i högt tempo får vi i publiken följa den tragikomiska hjälten Cyranos liv.
Cyrano är den tragiska och romantiska historien om den skickliga soldaten och gudabenådade poeten som älskar sin vackra kusin Roxane. Cyrano, som hanterar både värja och penna med bravur, har en stor nackdel, en oöverkomlig sådan. Han är ful. Hans näsa är abnormt stor och omöjliggör all kärlek för honom.
Christian däremot, även han soldat, är vacker men en stor tölp som sannerligen inte har ordet i sin makt. Christian älskar också Roxane. Cyrano hjälper Christian genom att skriva romantiska brev som Christian sedan med stor framgång framför för sin älskade. Roxane blir förälskad i brevskrivaren, som hon tror är Christian. Christian vinner småningom Roxanes hand, men stupar kort därefter i krig. Sanningen om vem som skrivit breven uppdagas först långt senare när Cyrano ligger döende i Roxanes armar.
Lördagskvällen i Sjöfartsmuseet lovar mycket för framtiden. Lantz sätt att arbeta med en klassisk pjäs, både med kroppen och med språket, förnyar det åländska teaterlivet, och vi kan bara hoppas att vi får se fler klassiker och även modernare pjäser i hans tolkning.
Läs mer i papperstidningen!

Petra Johansson Pirholt