DELA

Claes Moser känner sig hemma i Önningeby

– Varje gång jag kommer hit och svänger upp mot Önningeby känns det som om jag var på väg hem, sade konstkännaren Claes Moser från SVT:s Antikrundan när han höll föredrag i Önningebymuseet i söndags.
Moser är expert på J.A.G Acke, en av förgrundsgestalterna i Önningebykolonin. 8På bilden ses Moser vid den Acke-målning som Önningebymuseet nyligen fått genom ett testamente.)
Önningebymuseets vänners årsmöte samlade fullt hus och en av anledningarna var säkert Claes Moser och det föredrag han höll om J.A.G. Aacke. Acke, som ju egentligen hette Johan Axel Gustav Andersson, är extra aktuell i år eftersom det gått 150 år sedan han föddes.
Jubileet kommer att uppmärksammas av Önningebymuseet som ägnar sin sommarutställning åt Acke. Claes Moser lovade i sitt föredrag att medverka till att museet kan visa en del Ackemålningar som finns i Sverige, bland dem ”Morgondimma”.
För museet är Acke aktuell just nu genom att man för en tid sedan erhöll en Ackemålning med Önningebymotiv. Målningen, som premiärvisades i museet i samband med årsmötet, tillföll museet genom testamentet efter framlidna Nina Andsten i Göteborg. Målningen – som nästan hela tiden varit i samma familjs ägo – målades av Acke under dennes första vinter i Önningeby år 1887.


Målarkolonier
Claes Mosers föredrag formade sig till en bred genomgång av Ackes konstnärsskap och inspirationskällor. Moser berättade om hans utbildning och om hur han i sitt måleri redan tidigt hörde till dem som lämnade det förstelnade akademimåleriet och valde att gå sin egen väg.
Intressant var Mosers beskrivning över hur konstnärer – inte bara från Sverige och Norden – utan från många länder samlades i en målarkoloni utanför Paris och hur denna form av ganska primitivt liv på landet sedan beredde marken för målarkolonier runt om i världen, i Norden framför allt för Skagenkolonin men också för Önningebykolonin.
Till Önningeby kom J.A.G. Acke mest av en slump, sedan han av postmästaren i Grisslehamn fått höra att det var billigare på Åland än i Stockholm, men att de perioder han vistades här kom att betyda mycket för honom. I Önningeby fann han ju också sin blivande hustru Eva ”Eja” Topelius, Zacharias Topelius dotter, som även hon var konstnär.


Museum till Åland?
Claes Moser har byggt upp ett eget museum kring Acke i Waxholm där J.A.G. och Eja bosatte sig.
Som tidigare noterats är Moser inte främmande för att deponera Acke-samlingen i Önningeby ifall det yppar sig möjligheter att skapa de yttre förutsättningarna för en permanent Acke-utställning i anslutning till Önningebymuseet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax