DELA

Charmigt och roligt för både stora och små

Teater
”Tuppens minut”
Premiär i Badhuspaviljongen i Mariehamn tisdagen den 15 juni.
Dramatisering: Pekka Sonck.
Regi: Marc Svahnström.
Skådespelare: Soffi Sonck (Findus), Marc Svahnström (Pettson), Heidi Grandell, Josefin Sonck, Bodil Ehn-Schauman, Pekka Sonck.
Musiker: Stäni Steinbeck.
Producenter: Fredrik Sonck, Pekka Sonck.
Speltid: cirka 50 minuter.
Tuppens minut av barnboksförfattaren Sven Nordqvist drog i fjol fulla hus. Om tisdagens fullsatta premiärkväll satte ribban för detta år torde det bli lika populärt även denna omgång.
Några förändringar som gjorts från förra året är att teatern nu har en musiker anställd. Stäni Steinbecks gitarrspel gör pjäsen mer levande, i övrigt är det i princip samma upplägg.
Tuppen gal, för högt och för mycket, och Findus blir tokig. Det hela är välregisserat och charmigt. Vid ett stundtal tillfällen skrattar jag högt med barnen, ibland till och med ännu högre.
Humorinslagen lämpar sig för både vuxna och barn, även om mycket av tokerierna på scen är till för att få barnen att lystra. Som när den stolta tuppen Jussi hela tiden slår huvudet emot dörrkarmen på sin väg in i hönsgården. Eller när skogens djur dyker upp för att protestera mot tuppens gälla gal.

Flyr i monstertruck
Det är inte en oavbruten humorkavalkad. I mitten av pjäsen, som när Findus och Pettson diskuterar vad de ska göra med tuppens eviga galande, kan det bli smått trist och barnen börjar lite otåligt skruva på sig. Dessa partier kunde varit något kortare, men uppmärksamheten styrs snabbt tillbaka när det väl börjar hända intressanta saker på scen.
Roligast är nog inslaget när gårdsmössen flyr fältet med sin radiostyrda monstertruck.
Skådespelarinsatserna är ivriga och passionerade. Pettsons hönor (Heidi Grandell, Josefin Sonck, Bodil Ehn-Schauman) är riktigt charmiga och tuppen Jussi (Pekka Sonck) gal skrämmande likt en ”riktig” tupp. Pettson och Findus karaktäriserar sina rollfigurer med stor inlevelse.
Nyuppsättningen av Teater Kulings Tuppens minut visas i kväll, på fredag, söndag, följande tisdag och onsdag.

Cecilia Lindvall