DELA

Charles, 74, gör skivdebut

– Tiden var mogen, jag vill ju gärna bevara min röst till eftervärlden.
Det säger Charles Hemmingson (bilden) i Föglö Finholma. I går släppte han sin debutskiva med operaarior och andra favoriter.
Charles Hemmingson är ett levande bevis för att man inte skall låta åldern utgöra något hinder för av förverkliga sådant som man brinner för att göra. Han var fyllda 67 år när han provsjöng och sedan började ta lektioner för kantor Carl Micael Dan i Hammarland.
Senare har han sjungit i Medis och deltagit i olika kurser med gästlärare från Kungliga operan i Stockholm.
På frågan om det inte funnits de som haft åsikter om att han vid den åldern började ta sånglektioner, svarar han:
– Visst finns det en del fördomar, men tack och lov har jag haft sångpedagoger som inte sett till åldern utan till rösten, säger han.


Rösten kvar
Han erinrar sig att kormästare Bo Eriksson från Kungliga operan på en kurs sade att han genom att börja så sent med sången kan bevara rösten långt fram i tiden. I själva verket når han betydligt högre nu än när han som ung hade dansband och gjorde vissa försök att sjunga ”i Gunnar Wiklund-stil”.
– Pavarotti. som ju själv har fyllt sjuttio, har berättat om sin far som var en god tenor till långt över åttio.
Nu gör Charles Hemmingson förstås inga jämförelser mellan sig själv och Pavarotti. Han sjunger av eget intresse men känner starkt för opera och klassisk sång. Försöker bli så bra som möjligt, enligt sina egna förutsättningar.


Konserter
Han har medverkat i många gudtjänster och i julottan på Föglö är hans framförande av ”Adams julsång ” ett stående inslag. Konserter har han också gett, framför allt i skärgården, och han har sjungit i Svenska kyrka i Paris och i Seattle i samband med ett besök hos släkten där.
Charles Hemmingson är född i New York. Hans farfar emigrerade år 1901 till Amerika men hans föräldrar flyttade senare tillbaka till Finholma där han växte upp och hann gå tre år i skola. Han har sysslat en del med jordbruk och nu i ett trettiotal år verkat som fri konstnär. Målandet har fortfarande en viktig plats i hans liv och han ser ett samband mellan den aktiviteten och sången.
– Det finns ju färg i sången och musiken också, säger han.


Sex sånger med
På skivan, som han själv spelat in hemma till eget synth-ackompanjemang, finns sex sånger. Han inleder med ”Ave Marie”, här i Giulio Caccinis tappning från 1500-talet, fortsätter med en egen komposition ”Den doft jag känner”. Sedan följer Sjöbergs kända ”Tonerna”, ”Caruso” av Lucio Dalla för att sedan avsluta med två operaarior: ”Pourquoi me réveiller” ur ”Werther” av Jules Massenet och ”Sången till livet” ur Giacomo Puccinis ”Tosca”.
Skivan kan man få tag på hos Kalmers i Sittkoffs i Mariehamn och Ålandsbankens kontor i Degerby.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax