DELA

Chaplin jobbar vidare för kvalitetsfilm på Åland

Pia Rothberg-Olofsson fortsätter som ordförande i filmklubben Chaplin och ser fram emot att påbörja planeringen av nästa års Vera-festival.
För henne innebär kvalitetsfilm något som stannar kvar hos tittaren efter att filmen slutat.
För första gången någonsin skedde inga byten av styrelseposter när filmklubben Chaplin höll årsmöte på bio Savoy efter höstens första filmvisning förra veckans torsdag. Pia Rothberg-Olofsson fortsätter därmed som ordförande, och ser fram emot att på allvar påbörja planerandet av nästa års Vera-festival.
– Några av oss åker som vanligt till filmfestivalen i Amsterdam, där man får se det senaste och bästa i dokumentärväg. Någon annan besöker en annan festival, och så sitter vi mycket hemma under de mörka kvällarna och tittar på film var för sig, och läser om film, och motar på så vis ihop programmet, säger Rothberg-Olofsson.
Brukar det vara svårt att locka regissörer till Åland?
– Nej tvärtom, många vill komma, och vi blir ibland tvungna att tacka nej på grund av för höga arvoden, men sånt är livet.
I övrigt kan Rothberg-Olofsson inte avslöja något om nästa års Vera, utom att festivalen äger 11-15 mars.
Filmklubben Chaplin med sina drygt 300 medlemmar är en av Ålands största föreningar. Rothberg-Olofsson är både glad och fascinerad över att så är fallet.
– När bio Savoy var rivningshotad för några år sedan var det många som sade att folk lika gärna kan titta på tv eller dvd, men för filmintresserade är det som att likställa en konsert med att lyssna på musik hemma. Man vill ju gå ut och umgås och prata.
Läs mer i papperstidningen och se hela intervjun med Pia Rothberg-Olofsson i Kulturmagasinet i Åland24, www.nyan.ax

Ylva Vikström