DELA

Chans för unga låtskrivare

Nu blir också Finland en del av nordiska Melodi Grand Prix, det som i Sverige – och för en åländsk tv-publik – är känt som Lilla melodifestivalen. Man hoppas också på bidrag från åländska låtskrivare. Men det brådskar. (På bilden Anders ”Ankka” Alanen från Finlands svenska ungdomsförbund och Christian Johansson från Ålands ungdomsförbund.)
– Intresset verkar vara stort. Det finns de som redan skrivit både texter och musik. Det säger Anders ”Ankka” Alanen från Finlands svenska ungdomsförbund som på måndagen informerade om höstens nordiska Melodi Grand Prix i några åländska skolor.
Alanen berättar att Melodi Grand Prix 2007 är ett nordiskt samarbetsprojekt som skall kulminera i en direktsänd final i Oslo den 24 november i höst. I Finland kan finalsändningen ses i den finlandssvenska kanalen FST5 eftersom det finländska deltagandet i detta skede gäller Svenskfinland, inklusive Åland.
– Den finskspråkiga tv:n ville inte ännu i detta skede komma med, förklarar Alanen.


För låtskrivare
Melodi Grand Prix 2007 är en låtskrivartävling som Finlands svenska ungdomsförbund och FST samarbetar om att få fram finländska bidrag. Tidigare har FSU och FST även erfarenhet av samarbete kring sångtävlingen Stjärnskottet 2005 där ju Åland också klarade sig bra och hade Jutta Stolt och Frida Johansson med i finalen.
Ankka Alanen berättar att Melodi Grand Prix redan arrangerats under några år – i Sverige är tävlingen mest känd som Lilla melodifestivalen. För att få fram Finlands bästa bidrag arrangeras en nationell final som också den direktsänds i FST5 den 2 november och där tio finalister skall tävla om vem som får åka till Oslo.


Får göra cd
För alla dem som lyckas ta sig till den nationella finalen kommer det också att ordnas med ett träningsläger där man får lära sig mera om att sjunga, dansa och uppträda. De tio som är med i den nationella finalen får också spela in en cd-skiva tillsammans.
Tävlingen är öppen för alla mellan 8 och 15 år, alltså de som är födda 1992-1999.


Skolbesök
För att göra Melodi Grand Prix 2007 mera känt bland åländska ungdomar kom projektledaren Ankka Alanen till Åland på måndagen och besökte ett antal skolor tillsammans med Christian Johansson, som är medlem i Ålands ungdomsförbunds styrelse. Efter skolbesöken såg Alanen optimistiskt på möjligheten att få in också åländska bidrag.
– Intresset verkar vara stort. Det var många som ställde frågor och som nappade åt sig anmälningsblanketter för tävlingen.
Han konstaterar också att många unga på Åland väl känner till Lilla melodifestivalen.


Tilläggstid
Alanen kunde också utlova lite extra tilläggstid för inlämning av bidrag från Åland. Egentligen borde bidrag till tävlingen vara inne den 16 april, men bidrag från Åland får nu förlängt till den 20 april.
– Informationsrundan på Åland kom så sent att det är rimligt med några dagars extra tid för de ålänningar som vill delta, säger han.
Mera information om Melodi Grand Prix 2007 kan man finna på internetadressen www.svenska.yle.fi/mgp.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax