DELA

Cabral målar fram historier i använda föremål

Ålands konstmuseum öppnar i dag en utställning med Isabella Cabrals målningar av träbitar och vinkorkar.
Utställningen heter Nuits Blanches.
– Det kan betyda både nätter utan mörker, och nätter utan sömn. Då har jag tänkt på nätterna tillsammans med vinet vars korkar nu är avmålade, säger Isabella Cabral.
Isabella Cabral kommer från Brasilien men bor sedan några år tillbaka i Helsingfors. Utställningen på Ålands konstmuseum visar oljemålningar av träbitar från hus- och båtrester, vinkorkar, gärna så gamla och dyra som möjligt, brända tändstickor och någon glasspinne.
– När man ser sig omkring kan man se så många olika saker. Jag såg till exempel en cigarettfimp med läppstift på marken en gång, det lyste om den. Så började jag fundera, kanske det är en flicka som rökt den, vilket märke är cigaretten….Jag började studera askkoppar på restauranger och min man tyckte det var äckligt. Men då man målat av dem luktar de inte.
Det är inte första gången Cabral fastnat för använda saker. Hon har tidigare bland annat avbildat fimpar, bestick, kokosnötter och nypon – eller ex-roses som hon kallar dem.
Utställningen Nuits Blanches har vernissage ikväll klockan 18.00. På fredag klockan 12.00 talar Isabella Cabral om sin konst på Möten kring konst.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson