DELA

Brittisk spionthriller i åländsk miljö

Hans debutroman har i sommar rosats i The Guardian och New York Post. Författaren Jeremy Duns kommande spionthriller utspelar sig på bland annat på Åland under andra världskriget.
– Jag har alltid varit intresserad av spionage och det kalla kriget, säger författaren och sommarålänningen Jeremy Duns.
Spionthrillern som bokgenre har varit på nedåtgående sedan Berlinmurens fall och nedtrappningen av det kalla kriget. Det vill Jeremy Duns gärna råda bot på och han har också medverkat till att vända trenden. Hans debutroman spionthrillern Free Agent utkom i våras, i England, USA och Canada. Boken har hyllats av kritiker i tidningar som The Guardian och New York Post och av ansedda thrillerförfattare som Eric Van Lustbader.
Man har jämfört Jeremy Duns med tidiga John Le Carré och prisat boken för att den är trovärdig, har en intrikat intrig och tar sig oväntade vändningar.


Drömkontrakt
Jeremy Duns har fått det som är många författare bara kan drömma om, ett kontrakt på tre böcker med Penguin Books.
– Det är en trilogi med samma huvudperson, MI6-agenten Paul Dark. Jag har skrivit färdigt den andra boken och planerar den tredje.
Alla tre böcker utspelar sig år 1969. Debutromanen har London och Biafrakrigets Nigeria som miljö. Den andra boken som redan är färdigskriven, utspelar sig i Italien och den tredje i Sovjetunionen och på Åland.
Jeremy Duns är född 1973 och har växt upp i Afrika och Asien.
– Min pappa arbetade på ett multinationellt företag, så vi flyttade runt en del. När jag var baby bodde vi i Indien och Indonesien. Så har jag bott i Nigeria, Malaysia, London, New York och Bryssel.


Nya spionmiljöer
Kunskapen och kännedom om de olika länderna använder han nu i sitt författarskap. Han ville ha nya och intressanta miljöer för sina spionthrillers.
– Berlin, Wien och Prag har folk läst väldigt mycket om. Åland har en intressant historia och är väldigt användbart som miljö i en spionthriller, eftersom Åland ligger som en bro mellan öst och väst. Det är konstigt att ingen använt sig av det tidigare. Landskapet är ett demilitariserat område, just av den orsaken att Åland är militärstrategiskt viktigt.
För sin tredje bok, har Jeremy Duns konsulterat ålänningen Karl-Johan Edlund som skrivit en del om Åland under andra världskriget. Han vill också bekanta sig med historikern Kenneth Gustavssons forskning på området.
– Det finns förvånansvärt lite skrivet om Åland under andra världskriget, trots det viktiga geo-politiska läget.


Thriller och skönhet
Jeremy Duns anser att öar, också i allmänhet, är intressanta miljöer att använda i litteraturen.
– Öar är lätta att använda som metaforer och till mycket annat också.
I den kommande boken vill han kontrastera det vackra skärgårdslandskapet mot thrillerelementet, spänningen och stor personlig fara för sin huvudperson. Romanen skall handla om dubbelspionage och agent Paul Dark skall fly genom den åländska skärgården.
Den engelskspråkiga romanen i paperback-format finns att köpa i de åländska bokhandlarna. Än så länge finns boken inte i svensk översättning, men förhandlingar pågår. I dagens bokvärld är författaren i händerna på sina litterära agenter och de stora förlagen.


Bor i Stockholm
Jeremy Duns har studerat litteratur i Oxford och arbetat som journalist bland annat i Bryssel. Han har skrivit för tidningar som The Times och The Guardian. Innan han började skriva på debutromanen ägnade han ett helt år åt att göra forsknings och förarbete.
– Jag har forskat och läst mycket, bland annat om MI6 och KGB. Den researchen använder jag också för de andra böckerna i trilogin.
Idag bor Jeremy Duns i Stockholm och arbetar som författare på heltid. Hans ålandsfödda hustru Johanna Fogelström-Duns arbetar för Svenska Afghanistanhjälpen. Familjen bodde tidigare i Bryssel, men när familjen växte ville de rota sig någonstans där det var tryggt för barnen.
– När vi bodde i Bryssel var det långt till Åland, men nu kan vi komma hit, inte bara på sommaren, utan också på förlängda veckoslut året runt. Jag tror att Åland är den vackraste plats jag varit på.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax