DELA

Brett program på bokmässan

Bokmässan i lördags, som syftar att lyfta fram åländsk litteratur, bjöd på ett brett program.
– Min uppfattning är att ålänningar i allmänhet gärna läser om vad andra ålänningar skrivit. Men de läser också gärna sådant som utomstående skrivit om Åland, säger en av arrangörerna bakom evenemanget, antikvariatsbokhandlaren Gunnar Johansson.

På bilden Kjell Ekström och Håkan Skogsjö vid sitt bord.


På Ålands lyceum var det denna lördag full aktivitet. För nionde året i rad samlades åländska författare, förläggare, föreningar och antikvariat för att visa upp sina böcker.
Under dagen hölls författarmöten, där olika skribenter fick presentera sina böcker och tala om sitt skrivande. Samtalen leddes av Katarina Gäddnäs-Karlsson och Gunnel Ekelund. Journalisten Jan-Erik Berglund höll i en workshop för skrivsugna. En av mässans arrangörer, Gunnar Johansson, som sålde böcker från sitt antikvariat, berättar:
– Tanken med detta är att ge åländska författare utrymme; såväl nyare som äldre författarskap. Det finns ett enormt utbud av åländska böcker. På stadsbiblioteket räknar man till 6.000 titlar.
– Jag har med mig cirka 600 olika böcker med åländsk anknytning. En av pärlorna i samlingen är en originalutgåva av F.W. Radloffs ”Beskrifning öfwer Åland”, från år 1795. Den säljer jag för 425 euro, säger Johansson.
Om du tillåter dig att spekulera, hur skulle du då karaktärisera åländsk litteratur?
– Det är ju väldigt svårt att säga, men jag vet att litteraturkännare utifrån hävdat att åländsk litteratur, i en jämförelse med till exempel finländsk, framstår som ljusare och gladare. Det ligger kanske något i det, svarar Johansson.


Plats i tillvaron
Bland många andra författare på mässan märks Håkan Skogsjö, känd för sin omfattande forskning i de olika kommunernas släkthistoria. Sedan den första boken i hans serie ”Familjer och gårdar” gavs ut år 1995, har det blivit en ny bok vartannat år. Böckerna är populära och vissa av dem har sålt slut. Den senaste av böckerna handlade om Lemlands kommun, medan den kommande gäller Saltviks.
Vad får dig att så ivrigt vilja forska i kommunernas släkthistoria?
– Jag är väldigt intresserad av lokalhistoria. Att se hur en bygd har vuxit fram och blivit vad den är idag är för mig spännande. Från 1600-talet och framåt är det enkelt att följa upp släkthistorien, tack vare kyrkoböcker och folkbokföring. På något sätt får man perspektiv på sin egen tillvaro. Det kan jämföras med att resa bort och se hur andra människor lever sina liv. Fast här är det i tiden och inte i rummet man förflyttar sig.
Skogsjö tror att på samma sätt som människan strävar efter att få veta mer om var hon befinner sig i universum, så vill hon också veta var hon befinner sig i tiden. Historien kan hjälpa oss att förstå vad människan är och hur hon hamnat där hon är.
– Hos mig väcks en stillsam ödmjukhet inför de människor som format det samhälle vi har idag. Jag skulle inte vilja leva i det förflutna. Att människan nu har nått så långt inom till exempel medicinsk forskning är jag oerhört tacksam över, säger Skosjö.


Ny Fred på gång
Ben Johans från förlaget PQR är på plats och visar upp det här årets utgivna böcker, som uppgår i ett antal om sju.
– Somliga av dem är tänkta för den svenska marknaden, medan andra är skrivna för en finländsk, eller en mer specifikt åländsk publik. Av de senare årens debutanter märks Fred Forsell, som för närvarande skriver ett ”Åländskt överlevnadslexikon”. Det skall ges ut nästa år, berättar Johans.


Drömmar och äventyr

Mogens Lindén och systerdottern Mariana Lindén visar upp nyutgåvan av barnboken ”Skeppet och Lena”. Boken skrevs av Mogens mor, Lena Lindén, och berättar om hur hon som sextonåring mönstrade på en stormastad bark och seglade till Australien.
– Det är en bok som handlar om att göra verklighet av sina drömmar, trots svåra motgångar. Att kvinnor skulle kunna bli sjömän var långt ifrån en självklarhet på 30-talet. Tvärtom var den allmänna föreställningen den att kvinnor bringade otur ombord på skepp, säger Mariana.
– Dessutom är det en väldigt spännande och äventyrlig bok, som kan tilltala såväl barn som vuxna, fyller Mogens i.

LINNEA TILLEMA

redaktion@nyan.ax

FOTO: FREDRIK TÖRNROOS

foto@nyan.ax