DELA

Bossanova som väcker genklang

I fredags gav musikgruppen Shapa Toda med afrosambadrottningen Simone Moreno konsert i Alandicas auditorium. Ett inte ringa antal åskådare besökte tillställningen, som gick i Antonio Carlos Jobims anda. Närmare bestämt spelades en stor mängd riviga och publikvänliga samba- och bossanovalåtar med jazziga övertoner.
Det är, måste väl de flesta hålla med om, en musik som kommer från en dansant och varmt uppiggande brasiliansk kultur, som har ett otroligt flyt och en mycket utåtvänd prägel.
Shapa Toda är, visar det sig genast också denna kväll, en stabil ensemble, och den har hållit flera konserter på Åland under denna säsong. Mest med renodlad jazz förstås. Men i och med fredagens program utvidgas repertoaren och infallsvinklarna en aning, då rytmerna och klangerna hade denna sydamerikanska accent.
Den brasiliansk-svenska sångerskan Simone Moreno är en ädelsten, hon kan repertoaren utan och innan på portugisiska. Moreno uppträder i de flesta låtar under konserten, som är uppdelad i två likvärdiga delar.
Jag uppfattar två höjdpunkter, stycken som håller så hög klass att de, i vart fall till vissa delar, kunde passa på vilka scener som helst. Det första stycket har ett namn som fritt översatt till svenska, enligt Moreno, skulle bli ”Blommorna pratar inte”, en vemodig och längtansfull låt, framsjungen lidelsefullt och tungt, vars stämning tycks mig direkt hämtad från en ödslig nattklubb, upplyst av endast en cigarettglöd.
Det andra stycket som är värt att kommentera för sig, är ”The Girl from Ipanema”, där sångerskan till en början är ackompanjerad bara av piano. Det slitna stycket får en lätt originell touch på grund av Shafranovs känsligt finurliga och inkännande spel.
På det hela taget, kan man på grund av dessa storstilade inslag, sammanfatta kvällen som helgjuten och mäktig. Det är, slutligen, en livfullt och mycket skickligt framförd låtarsenal, som värmer många hjärtan.
Läs mer i papperstidningen!

Martin Högstrand