DELA

Bomarsund får modern teknik

Digitaliseringen av Bomarsunds fästning är i startgroparna. Med hjälp av EU-medel ska området få wifi så att besökare kan ta del av ljud,bild,spel och film via sin smarttelefon eller surfplatta.

– Att få wifi över området är en stor utmaning, säger Magnus Krantz på Visit Åland.
För två år sedan ansökte Visit Åland första gången om att få vara med i Central Baltic projektet. Det gick igenom på andra ansökningsronden och nu är projektet i startgroparna. Förutom Bomarsund är tre andra militärhistoriska områden i den finländska och svenska skärgården med i projektet. Totalt har de beviljats EU-medel för 1,54 miljoner euro som de delar på.

– Bomarsundssällskapet har länge velat göra ett besökscenter vid Bomarsund. Inom Center Baltic projektet kan man inte bygga det men vi såg möjlighet till det här istället, säger Magnus Krantz som är destinationsutvecklare på Visit Åland och jobbar med projektet.

Officiellt börjar projektet den första september. Då börjar man på allvar titta på upphandlingar och leverantörer till projektet.

– Det finns tänkbara leverantörer både i Finland och Sverige, säger Krantz.

I höst ska man ta fram vad det är man vill förmedla åt besökarna, alltså innehållet med bilder, ljud, film och text. Planen är att få wifi, alltså trådlöst internet över hela området så att besökare kan komma åt informationen via smarttelefoner och surfplattor.

– Att få wifi över området och en stor utmaning, säger Krantz.

Att den digitala utvecklingen går framåt hela tiden är också en utmaning. Krantz vill inte att man ska fastna i teknik som fort blir gammal.

– Vi vill inte hamna i en teknikfälla. Materialet kommer inte att förändras mycket under åren men det är hur man distribuerar det som är föränderligt.

Läs mer i fredagens Nya Åland!