DELA

Boken lever upp till förväntningarna

Det är med sann glädje för alla som är intresserade av sjöfart i allmänhet, och segelsjöfart i synnerhet, att öppna, bläddra och läsa det senaste tillskottet i genren: boken ”Ponape, ett äreminne” med texter av Dan Weissenberg och Folke Husell.
Formatet, det blanka papperet och den luftiga layouten ger boken en exklusiv prägel, en riktig ”Coffee Table Book”, god som någon. Även om det naturligtvis är innehållet som räknas så går inte heller formen av för hackor.
Redan prologen skapar förväntningar. Till exempel att ”Huvudmotivet är att dokumentera fartygsmodellen men innehåller så mycket mera: Runars internering på Isle of Man … Ett liv fyllt av kamp, dramatik och besvikelser … Fakta om det ’riktiga’ fartyget Ponape … Modellens märkliga tillkomst skapar en ytterligare dimension …. Detaljrikedomen som är så överväldigande att den bokstavligen förblindar betraktaren … ” Jag vill säga redan nu: boken lever upp till de förväntningar som förordet skapar.
Arbetet har delats upp så att Dan Weissenberg ansvarar för huvudtexten medan Folke Husell står för förord, vissa foton, bildtexter samt en fyllig ordlista över facktermer i slutet. Foto: Kjell Söderlund. Grafisk form: Minna Johans. Ett lyckat teamwork överlag.

Redan tidigt
i boken träffar vi fadern, Lill-drängen Runar Husell, som gryende tonårspojke uppklädd i snörskor, kragskjorta, slips, hängslen och (sic) bälte. Han ser inte så glad ut. Måhända stundens allvar, fotografering hörde inte till vardagligheterna men kanske lika mycket beroende på att han av ekonomiska skäl förvägrats vidare studier, sitt utmärkta läshuvud till trots. Det blev att gå till sjöss, ett öde, med sina för- och nackdelar, som han delade med många andra skärgårdspojkar.
Så följer en tid av hårt arbete både i kolboxar och högt uppe i riggarna på de stora råseglarna, Australienresor och kärleksäventyr. Däremellan sköna frivakter i laber bris. Det är nu som Runar på allvar upptäcker och utvecklar sin unika talang som modellbyggare. Han bygger, vinner pris och säljer sina modeller till prominenta personer.
Läs hela recensionen i papperstidningen!

Jonnie Listherby