DELA

Bok om äventyraren Pehr Hjalmar Olsson

Hans liv är som direkt taget från filmduken. Äventyraren Pehr Hjalmar Olsson gav ut en bok om Åland 1895.
Kjell Ekström har gett ut boken på nytt med ett förord om den spännande författarens liv.
Han blev chefredaktör för tidningen Åland som 22-åring och gav ungefär samtidigt ut en bok om Åland. Vad som sedan hände med äventyraren Pehr Hjalmar Olsson har ingen riktigt vetat, förrän nu.
– Jag blev som besatt av Olsson och hans levnadsöde när jag fick veta mer om honom, berättar Kjell Ekström.
Det som skulle bli ett två dagars jobb med en faksimilupplaga, blev flera månaders intensivt forskningsarbete.
– Jag har haft ett exemplar av hans bok i min ägo ganska länge. Jag kom över det på dublettlagret vid Åbo Akademi. Det är en bra bok och tyckte därför det är motiverat att ge ut den i nytryck.
Boken Åland -illustrerad landskapsbeteckning utkom första gången 1895 då Pehr Hjalmar Olsson endast var 22-år gammal. Den är häftad och tryckt på dåligt papper och är därför svår att få tag på idag. Den är också relativt dyr på antikvariat.
Boken är omtalad bland annat för att den innehåller det man tror är den första publicerade bilden av en åländsk midsommarstång.


Detektivarbete
– Det var i arbetet med att söka eventuella upphovsrättsinnehavare till boken som jag måste börja forska i författarens liv.
Det visade sig vara lättare sagt än gjort.
– Jag hade aldrig stött på någon som kände till honom, trots att han var tidningen Ålands chefredaktör 1896-1897.
Kjell Ekström åkte till Helsingfors för att bland annat söka i kyrkböcker och Hufvudstadsbladets arkiv.
– På morgonen när jag for visste jag inget om honom. På kvällen kunde jag printa ut ett foto på honom från pärmen till hans bok om gummiplantager. Boken fanns inte att få som fjärrlån i Europa, men på nätet fanns den.
I kyrkböckerna hade någon bemödat sig om att göra mer än nödvändigt. Trots att Pehr Hjalmar Olsson var utflyttad från Helsingfors fanns en notering om att han var död och att han blivit skjuten i Mexiko.
– Jag tänkte att om en finlandssvensk skjutits i Mexiko så måste det finnas en notis om det i Hufvudstadsbladet. Jag bläddrade och bläddrade och tänkte till slut att ”bara en tidning till, sen ger jag upp”, då hittade jag det.


Tvivelaktigt rykte
Efter en hel del forskningsarbete rullades ett synnerligen intressant levnadsöde fram.
Äventyraren Pehr Hjalmar Olsson föddes i Finland, men hans pappa kom från Sverige. Han studerade botanik och har publicerat många artiklar i ämnet.
– Jag sökte upp professor emeritus Göran Stenlid i Uppsala och talade med professor Carl-Adam Haeggström, båda kände till honom, men i botaniska kretsar har Olsson ett tvivelaktigt rykte på grund av några avslöjanden av falsarier.
Olsson hade bland annat hävdat att han gjort fynd av växten sjönöt på Åland och en art av mellaneuropeisk mossa i Åboland.
– Exemplaret av mossa visade sig vara stulet från ett prov i Europa.
Kjell Ekström funderar om falsarierna var ungdomssynder som gett Olsson ett orättvist dåligt rykte i Norden, eller om allt hans vetenskapliga arbete bör betraktas med stor skepsis.
– Hans trovärdighet styrks ju inte av att han lämnade landet hals över huvud 1898 och lämnade efter sig fru och två små barn, samt en härva ouppredda affärer. Han doktorerade senare i rekordfart i Amerika, trots att han inte hade någon examen från Finland.


Till Åland
Hur och varför Olsson kom till Åland är oklart.
– Han kan ha kommit via något botaniskt projekt, men det finns också några osäkra uppgifter i en släktkrönika att fadern skulle ha varit verksam som virkeshandlare på Åland. Jag har dock inte hittat uppgifter som kunnat styrka det.
Kjell Ekström tror att Pehr Hjalmar Olsson var identisk med den person som skrev artiklar under signaturen Pär i tidningen Åland.
– Det skulle förklara att han var ett prövat kort som Julius Sundblom kände till och visste vad han gick för. Annars är det ju svårförklarligt att en 22-årig student skulle ha blivit chefredaktör för tidningen efter Sundblom.
Detta är dock bara en spekulation.
Olsson lämnade tidningen Åland redan 1897 och flyttade till Helsingfors för sitt nya projekt folktidningen Vårt Land.
– Han värnade om svenskans ställning i Finland och kritiserade emigrationen. Han tyckte man kunde stävja den genom att ge torparna rätt att äga jord.


Flydde fältet
Tidningen Vårt Land lades plötsligt ner efter bara ett par år och det visade sig att Olsson hade flytt landet och lämnat både familj och trassliga affärer bakom sig.
Han åkte först till Sverige och därifrån ut i världen. Han bodde bland annat i Australien och på Nya Zeeland. Tog doktorsexamen i Carlifornien och innehade flera viktiga forskningstjänster. Han gifte om sig i Carlifornien, medan han ännu var gift i Finland.
– Olsson fick som en av många sökande en eftertraktad tjänst i Mexiko på en forskningsstation där man forskade i tropiskt jordbruk. Han reste bland annat till Japan och Ceylon på mexikanska statens bekostad. När han återkom från sin resa omnämndes han som en känd botaniker på första sidan i New York Times.
År 1911 dödades han i ett tågöverfall i revolutionens Mexico.
– Han har säkert släktningar som lever i USA, men jag var tvungen att sätta punkt för min forskning. Hans liv har verkligen stoff som kunde bli film.


Julklappsbok
Boken Äventyraren Pehr Hjalmar Olsson och hans bok om Åland finns att köpa via författaren. Boken om Åland från 1895 är i sig en spännande och intressant läsning, som vi inte här närmare gått in på.
Författarens person och levnadsöde är än mer gåtfullt och hisnande. En perfekt julklappsbok!

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax