DELA
Foto: Stefan Öhberg

Bocksläpp i Geta på lördag

Tredje årgången av Bocksläpp och kulturigheter blir det i Geta den 9 december.
– Geta Poesi och visa står bakom evenemanget som gräver bland julens okända och lättsammare rötter. I år får vi dessutom litet extra krydda av självständighetsfirande Finland 100 år, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Geta skola håller öppet hus hela dagen och eleverna har en julmarknad med försäljning och servering. Årets utställning av kuriosa från trakten har temat julbockar.

– Självfallet skall Getabocken byggas och villiga händer är välkomna att hjälpa till, säger Kurt Skogberg, som basar för byggandet som börjar klockan 11.

Kurt Skogberg medverkar även under dagsprogrammet som författare tillsammans med Karin Erlandsson, som bland annat berättar om sin prisbelönta bok Pärlfiskaren på biblioteket.

Arbetet och sången på segelfartygens tid hyllas av sånggruppen Tidens Brus med Marianne Häggblom, Catherine Frisk Grönberg, Kjell Frisk och Kim Hansson. De håller workshop och senare på kvällen konsert med lyrikinslag av Eva Johansson.

– Etnologen Conny Andersson har grävt i myllan och berättar och reflekterar i sitt festföredrag klockan halv två kring Getabor och fastlänningar genom tiderna. Vi får höra om både skyddskårister och galanta damer och hur samhället genomgått och klarat av både självständighetens och självstyrelsens uppkomst.

Invigningen av årets Getabock sker klockan 15.