DELA

Blommiga kaniner i Eckerö

Kaniner. Blå, rosa, viloetta, kaniner. Och blommiga. Sixten Jansson (bilden) har gjort en utställning med glimten i ögat.
Han är först ut i sommarens serie i Galleri Lugn och ro vid Eckerö post- och tullhus.
”Kaninloppet” kallar han utställningen som har vernissage på första maj i galleriet intill caféet som nu öppnat för säsongen.
Sixten Jansson har också tidigare målat med glimten i ögat och kommit med små överraskningar, därför känns den här utställningen ganska representativ för honom.
Men varför en utställning med just kaniner?
– Det var så att jag läste en bok av Tove Jansson där det i en novell förekom en blommig kanin. Jag ville helt enkelt se hur en sådan skulle te sig i verkligheten och började arbeta lite smått på temat för ett par år sedan, förklarar Sixten.


Målat i vinter
Någon akvarell med blommiga kaniner har han visat i Ehns fönster och någon på Emmaus, men då hade han ännu ingen tanke på en hel utställning.
– Det var Peter Winquist som frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa ut och det lovade jag. Lite bråttom fick jag nog att få allt klart för jag har haft en hel del annat också och allt som jag visar har tillkommit i vinter, säger Sixten.
De flesta av kaninerna är målade helt ur fantasin, för någon har han haft en leksakskanin som modell. Det handlar genomgående om akvareller utom i utställningens enda collage där han använt pastellkrita.
Med finns en akvarell med en nalle som han fann förebilden till på Emmaus.


Barnkammarkonst
Sixten konstaterar att hans kaninbilder blivit uppskattade av barn och av också av föräldrar. De passar ju bra som barnkammarkonst.
Egentligen ser dina målningar ut som färdiga barnboksillustrationer. Vad skulle du säga om någon ville skriva en barnbok till ”Kaninloppet”?
– Det skulle jag naturligtvis inte ha någonting emot men jag tror inte att jag gör det själv.


Gott humör-konst
Peter Winquist är glad över att få visa Sixten Janssons arbeten och tycker dessutom att de passar väl in i sommarens övriga program.
– Det behövs också konst som man blir på gott humör av när man ser den, säger Winquist.
– Dessutom har vi just nu tre harar som på kvällarna brukar sitta här utanför galleriet och äta gräs, tillägger han med ett leende.


Fyra utställningar
Vernissage på Sixten Janssons utställning är det kl 14-16 på första maj. Utställningen pågår sedan i galleriet till den sista maj.
I juni följs den av en utställning med grafik av Mari Stefansdotter, i juli visar Nanna Sjöström grafik och målningar och i augusti står en utställning med målningar av Caroline Sundelin i tur.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax