DELA

Blommans flickor har blivit bok

Maj-Lis ”Blomman” Bloms storverk för hälsovården i landskapet har blivit en historiebok som lär intressera många ålänningar. (På bilden från vänster: Maj-Lis Blom, Gunnevi Nordman, Helena Forsgård, Kerstin Laitinen och Mirjam Öberg.)

När det 1945 blev lag på att kommunerna skulle ha egna hälsosystrar var Maj-Lis Blom den första som anställdes. Geta kommun var hennes första arbetsplats.
Maj-Lis var född och uppvuxen i Helsingfors. Men hon hade fått ett stipendium från Folkhälsan på Åland för sina sjuksköterskestudier och tyckte därför att hon hade en moralisk skyldighet att söka sig till Åland efter sin examen. 1950 blev hon landskapshälsosyster med uppdrag att se till att vården fungerade ute i kommunerna.
På den tiden var landskapsstyrelsen en liten organisation, bara 30 anställda, och Maj-Lis ansvar blev stort.
Hur det gick sedan kan man läsa i Helena Forsgårds nya bok ”Blomman och hennes flickor”. Det är en både seriös och humoristisk historik och en otrolig kvinnohistoria, konstaterar Gunnevi Nordman, en av kvinnorna som såg till att boken blev verklighet.
”Blomman och hennes flickor” trycks i 600 exemplar och firas med en fest på Folkhälsans hus på fredag, den 26 november, mellan 15 och 17.

Läs mera i dagens, tisdagens, tidning.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax