DELA
Foto: Jonas Edsvik

Blåsmusik med tradition

Mariehamns ungdomsorkesters vårkonsert är en traditionsrik upplevelse.

– Vi förändrade utseendet på programbladet för några år sedan, i övrigt är det mesta sig likt sedan starten, säger orkesterns dirigent Edward Furbacken.
Annonsen för konserten är densamma, den med tuban som spelar stora noter, och konsertens upplägg är detsamma som det alltid varit. Något nytt, något anrikt och så filmmusik, ofta i form av potpurri.

– Ramen är exakt densamma som den alltid varit, ungdomsorkestern är en traditionsbunden orkester, säger dirigenten Edward Furbacken.

Han finner upplägget tacksamt.

– Filmmusiken är pedagogiskt tacksam, här finns många olika stilar. Vi vill lyfta fram något nytt för att visa vad som pågår inom orkestergenren samtidigt som vi vill spela några kanonverk som alla orkestrar spelar. Det här gör att vi får ett brett program.

Jack Hancock som spelar slagverk började i ungdomsorkestern för ett par månader sedan. Det här blir hans första vårkonsert.

– Tidigare har jag spelar i band och tagit privatlektioner, men jag märkte att mitt trumspelande blev enformigt med samma bandmodell.

Mariehamns ungdomsorkesters vårkonsert hålls lördagen den 22 april klockan 18.00 på Alandica. Medverkar gör också Ålands musikinstituts blåsorkester.

Stor vårkonsert-special i torsdagens Nya Åland!