DELA
Foto: Jan Sundberg, Ålands museum

Vem var mannen på bilden?

Om det inte var Erik Jorpes på bilden, vem var det då? Frågan söker sitt svar efter Nya Ålands publicering av berättelsen om Erik Jorpes, trean i omröstningen om århundradets ålänning.

Det var den 28 maj som Nya Åland återgav berättelsen om läkaren och biokemisten Erik Jorpes från Kökar, som kom på plats tre i Nyans omröstning om Århundradets ålänning. Berättelsen om ”blodproppens besegrare” och mannen bakom heparinets medicinska genombrott baserade sig på Runar Backmans biografi. Men bilden som åtföljde presentationen föreställer inte Erik Jorpes, enligt hans son och brorson.

–  Uppgifterna har förts in någon gång av någon som ansett att det är Erik Jorpes på bilden, säger Staffan Beijar, antikvarie vid Ålands museum, som levererade bilden.

Han tillägger att det kan hända att någon har en annan uppfattning om vem som figurerar på arkivbilder.

– Då behöver vi överväga: vem ska vi tro på?

Enligt Staffan Beijar har uppgifter om bilder från samma samling stämt hittills. Erik Jorpes förekommer i Ålands museums arkiv på två gruppbilder, från ytterligare en samling.

Brorsonen Jan Jorpes är säker på att det inte är Erik Jorpes på bilden.

– Jag har pratat med hans son Per också, och han håller med.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp