DELA
Foto: Stefan Öhberg
Kulturarvsstugan i Geta

Bibliotek ordnar ”Kura skymning” i Geta

Högläsning av ”Stargate: en julberättelse” av norska Ingvild H. Rishøi, och musik med Ulf Nyback: det är programmet när de norråländska biblioteken ordnar ”Kura skymning” i kulturarvsstugan i Geta måndagen den 13 november. Evenemanget ordnas i samband med den nordiska litteraturveckan den 13–19 november.

”Berättandet är på ytan enkelt och rakt, men bokens 148 sidor rymmer så fascinerande mycket därunder. Författaren visar hur hon kan skriva i både Charles Dickens och H C Andersens anda och samtidigt ha en alldeles egen stämma”, skriver Sveriges Radios recensent Lina Kalmteg om Ingvild H. Rishøis berättelse.

Wilhelmina Oldmark läser, och Sockensällskapet står för kaffeserveringen. Arrangör är bibliotekssamarbetet Vårdö-Sund-Saltvik-Finström-Geta. Fri entré.

NORDISKA LITTERATURVECKAN

Nordiska litteraturveckan äger rum en gång om året, i vecka 46, och då arrangerar ställen som bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner högläsning för barn och unga på morgonen (kura gryning), och vuxna på kvällen (kura skymning).

Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang då den samma nordiska litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden, Baltikum, samt övriga Norden-intresserade institutioner runtom i världen.

Projektet, som administreras av Föreningarna Norden, verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition.

Varje år väljs ett nytt tema samt en ny barn- och vuxenbok som på något sätt kan förknippas med det temat. Temat och böckerna väljs av Nordiska litteraturveckans referensgrupp, som består av en representant från varje nordiskt land och självständigt område.

Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet.Källa: Föreningarna Norden