DELA

Besatt av fåglar som fängslar

De är svåra att fotografera och det krävs ett stort tålamod. Kommer du närmare än 100 meter ger de sig av.
Ändå är tranor i stort sett det enda naturfotografen Tommy Vikars fotograferar.
– De har ett hemlighetsfullt leverne. Så mytomspunna och så känslosamma, säger han.
Fram tills den 26 juli finns hans alster på Mariehamns stadsbibliotek.
Vid sextiden på kvällen börjar han rekonstruera inför skymningens och nattens arbete. Han tar några försiktiga steg över myren och hittar ett gömställe där tranorna inte ska veta att han kommer att vara mitt i bland dem. Sen sitter han till fem på morgonen och bara fokuserar på att komma i tranornas sinnesstämning. Att ta den perfekta bilden med det perfekta ljuset.
Platsen där tranorna fångas på bild är oftast i naturreservatet Risnäsmossen i Övermark eller ”Lilla Hornborgarsjön” som Tommy Vikars kallar det. Det är på hösten när tranorna flyttar söderut som är årets höjdpunkt.
Trots att de kan vara så många som upp till 1000 tranor på en gång är det inte säker att bilderna blir gångbara. I bland är väderförhållandena så dåliga, dimman så tät och tranorna på mer än 100 meters avstånd.
– Men ibland lyckas man. Just den första bilden jag någonsin tog på tranor hävdar många är min bästa. Den är nog inte min favorit men den har vunnit pris och finns med i utställningen, säger han.

Experimentell
Vikars menar att det är just ljuset som gör bilden. Han försöker experimentera med exponeringen. På ett av sina foton har han överexponerat dimman i bläckmörker. Resultatet blev en bild med blått skimrande ljus som blir än mer intensiv mot utställningshallens blå sammetsdrapering.
Han vill, samtidigt som de flesta av de 28 bilderna förmedlar lugn och stillastående, även att delar av utställningen ska bidra med en känsla av fart och rörelse. Man kan därför i bilderna se en lekfullhet med skärpa och oskärpa.
– Emellanåt måste man ha bilder som väcker intresset till liv, även fast det är liv i varje bild så blir det mer variation på det sättet, säger han.

Byggde stuga
Det stora intresset föddes efter att han byggt en liten stuga i skogen för att vara nära naturen. Fågelintresset väcktes med lavskrikan i omgivningen. Intresset trappades så småningom upp och övergick till en fascination för tranornas storhet och graciösa dans.
– Jag har nog blivit besatt av tranor men samtidigt vill jag poängtera är jag noga med att jag inte stör dem när jag jobbar. Det är viktigt att de inte vet om min närvaro utan att jag fångar dem i sitt rätta jag, säger han.
Trots att han är långt ifrån en novis i naturfotosammanhangen är utställningen bara hans andra egna i ordningen. Den första utställningen som var i hemstaden Närpes är just avslutad och nu arrangeras den andra i Mariehamn. Några av hans bilder har dock visats på mässor och andra utställningar då de röstats fram som favoritbilder eller vunnit utmärkelser, bland annat Österbottens kameraklubbars årstävling.

Kända sedan tidigare
Han finns nu på plats i samlingsrummet i Mariehamns statsbibliotek fram till den 26 juli på inbjudan av den åländska fotoklubben Obscura.
Att valet föll på Tommy Vikars har Obscuras ordförande Lena Wilson-Laajali inte svårt att motivera.
– Han presterar en sådan känsla i varje bild. Han har verkligen det där magiska som fascinerar, säger hon.
Både Vikars och Wilson-Laajali kommer dessutom från Närpes i Österbotten så de har stött på varandra tidigare och hon är väl bekant med hans arbete.
– När jag var på väg hem brukade jag möta honom i bilen på väg ut i naturen för ytterligare en natt vid myren, säger hon.

MARIA NYKVIST