DELA

Berörande om Anne Franks öde

Det finns berättelser som alltid tål att berättas igen. En sådan är ”Anne Franks dagbok”, berättelsen om den judiska flickan Anne Frank och hennes familj som i andra världskrigets tyskockuperade Amsterdam tvingades söka sig en fristad undan den nazistiska förföljelsen. Det skriver Nyans recensent som sett Åbo Svenska Teaters turnéföreställning i Alandica. (På bilden Maria Ahlroth och Samuel Karlsson.)


Inför hotet om deportering och förintelse göms familjen Frank, tillsammans med familjen van Pels och en ensamstående tandläkare uppe på en vind till Otto Franks tidigare arbetsplats. Gömmarna är icke-judiska holländare som riskerar livet för det som de tycker att de måste göra.
Från juni 1942 till augusti 1944 lever åtta personer sitt inrutade liv i ytterst knappa omständigheter, slits mot varandra och slits mellan hopp och förtvivlan när de försöker se framåt…

Läs hela recensionen i torsdagens tidning.

”Anne Franks Dagbok” ges ännu i kväll kl. 19 i Alandicas auditorium.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Teater
”Anne Franks dagbok”
Av Frances Goodrich och Albert Hacket i nybearbetning av Claes Sylvander och Pekka Sonck. Regi: Satu Rasila. Scenografi och dräkter: Markus Tsokkinen. I rollerna: Maria Ahlroth, Maria Lindeman, Monica Nyman, Bror Österlund, Samuel Karlsson, Janina Berman, Lasse Fagerström, Jerry Wahlforss, Josefin Sonck och Pekka Sonck. Turnéföreställning med Åbo Svenska Teater i Alandica.