DELA

Berömda slagverkare på väg till Åland

Kroumata, en av väldens främsta slagverksensembler, gästar nu Åland för första gången. Den 8 oktober ger man konsert på Alandica.
För Pontus Langendorf som sedan årsskiftet är medlem i ensemblen blir det ett återseende. Han var slagverkslärare vid musikinstitutet 2007-2008.
– Det skall bli fint att komma till Åland igen. Jag trivdes bra där, säger Pontus Langendorf och intygar att också de andra i ensemblen ser fram emot besöket.
I Kroumata trivs Pontus också utmärkt.
– Det är fantastiskt roligt att spela med Kroumata. Det har varit en pojkdröm ända sedan jag var i tioårsåldern, säger Pontus.
Och tillägger:
– Det är ju mina idoler jag får spela med.


Bra sammanhållning
Något helt nytt är Kroumata dock inte för honom. Han berättar att han jobbade med dem från och till också innan han blev ordinarie medlem.
– Därför kändes det ganska naturligt.
Att Kroumata numera är en kvartett tycker han också är optimalt.
– Det blir en fin sammanhållning. Vi har lätt att kommunicera med varandra.


Turnerar flitigt
Det turnéprogram som man bjuder ålänningarna på är ett tvärsnitt av gruppens musik, sådant som man turnerar med. Och turnerar har Kroumata gjort flitigt allt sedan starten 1978.
– Vi kom nyligen hem från en festival för nutida musik på Cypern och nu skall vi till Bergslagen och Åland. Senare i höst åker vi till en internationell slagverksfestival i USA och i december spelar vi med Göteborgssymfonikerna. Vi skall också framträda med Eric Ericsons kammarkör.
Namnet Kroumata kommer från det antika Grekland, där det var ett samlingsbegrepp för olika slagverksinstrument.


Workshop
Till Åland kommer ensemblen i Nordens instituts regi och under besöket arrangeras en workshop för slagverkare i samarbete med Ålands musikinstitut. Intresserade kan kontakta direktör Åsa Juslin på Nordens Institut på Åland för närmare information kring workshopen..
Biljetter till konserten på Alandica kan köpas på Nordens institut i Mariehamn, telefon 25 243.
Redan 1987 gjorde Kroumata ett besök på Åland, men då som en del av Stockholms blåsarsymfoniker. Nu blir det premiär för ensemblen som sådan.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax