DELA

Berest violinist på hemmaplan

Ålandsbördiga Madeleine Berg har turnerat med Oslo filharmoniska orkester och inleder magisterstudier i Schweiz i höst.

På torsdag (17 juli) uppträder hon i S:t Görans kyrka tillsammans med pianisten Julie Yuqing Ye.


Madeleine Berg är född på Åland, uppväxt i Norge, och har som 22-åring redan hunnit spela violin i såväl Japan som Brasilien och Moçambique. Julie Yuqing Ye, som också är uppväxt i Norge, utbildar sig för tillfället i London.
– Vi har spelat tillsammans i tio år och brukar kalla oss Duo Nessuno, säger Berg.
Hennes föräldrar Henrik och Marianne Berg har numera flyttat tillbaka till Åland, och Madeleine har spelat här vi flera tillfällen, senast i fjol under Katrina Kammarmusik.


Når ut
Madeleine Berg började spela violin som sexåring hemma i Nordfjordeid, och började helgpendla för lektioner i Oslo som elvaåring. Efter att i fjol ha slutfört sin kandidatexamen vid Barratt Due-institutet i Oslo har hon arbetat ett år med att spela i Oslo filharmoniska orkester. I höst inleder hon magisterstudier vid Conservatoire de Lausanne i Schweiz.
– Jag kan inte se framför mig hur jag skulle leva utan att spela! Man kan göra så mycket som musiker, spela i orkester, solo, kammarmusik, undervisa… Det är ett språk som når ut till alla, säger Berg, och tillägger att hon hoppas hitta en kombination mellan att höra till en orkester, och åka ut på egna projekt och festivaler.


Ger bakgrund
Konserten i S:t Görans kyrka består av två sonater, en av Francis Poulenc och en av Johannes Brahms.
– Det är behaglig och rätt romantisk musik. Vi kommer också att berätta en del om kompositörerna och styckenas bakgrund. I Poulencs musik märks till exempel andra världskriget tydligt, man kan höra maskingevär och annat, säger Berg.
Genom att berätta om verken vill Berg och Yuqing Ye göra den klassiska musiken ännu mer tillgänglig.
– Vi vill få med publiken och hjälpa dem att höra olika saker i satserna. Får vi tid och lust klämmer vi kanske in några andra stycken också, säger Berg.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax