DELA

Berättar orgelsaga för dagsibarn

Orgeln råmar som en ko, bräker som ett får, grymtar som en gris och bjuder på en massa andra ljud när Julia Westerberg och Anders Laine berättar en orgelsaga för dagisbarn.
Nyan var med i går när barn från Blåklockan bänkade sig på orgelläktaren i S:t Görans kyrka.
Sagan, som Julia Westerberg skrivit och som hon berättar till Anders Laines ljudillustrationer på orgeln, visar sig vara en en riktigt gammaldags sagoberättelse med sedelärande knorr på slutet.


Lantlig idyll
Den handlar om djuren på en bondgård på landet. Bland annat om en ankfamilj, mamma pappa barn, där mamma och pappa anka firar bröllop – med Menedlssohns brudmarsch och allt.
Ankfamiljen får tre tågbiljetter i bröllopsgåva av de andra djuren på gården och beger sig till den hägrande storstaden och drömmer om att stanna där. Allt är ju bättre där, föreställer de sig.


Farlig storstad
Men storstaden visar sig vara en bullrande, stressig och allmänt ogin plats med farliga bilar och snorkiga stadssvanar och farliga hundar. I slutet återvänder ankfamiljen därför till den trygga bondgården på landet.
– Där hör vi hemma.


Utgick från ljuden
Julia Westerberg säger till Nyan att sagan kom till efter att Anders Laine på hösten frågade henne om hon ville göra en orgelsaga.
– Vi satt och testade lite olika ljud på orgeln och upptäckte snart att mycket påminde om olika djurljud.
Julia skrev sagan, som också innehåller sex svängiga sånger, och Anders satte olika ljud till. Man kan också urskilja slingor ur kända kompositörer som Mendelssohn och Albinoni i berättelsen.


Presentera orgeln
– Det handlar egentligen om att på ett intressant sätt presentera orgeln för små barn, förklarar Anders Line.
Bakom aktiviteten står Mariehamns församling som bjudit in barn från stadens dagisar för att lyssna till sagoberättelsen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax